“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
點解日頭要搵窗?
點解日頭要開窗?
同問
準備買

室內機易臭。房潮濕,有小朋友,唔通風,部機吹開24,25度以上等等,室內機比較快就會臭。Panasonic, 大金情況比較嚴重。台灣嗰邊災情比香港更嚴重,因為佢地用開26,27度,洗完機1排又再臭過,連啲廠都係直接賴啲用家環境差,解決唔到
最後啲人發現,日頭開窗換氣,就可以減輕個情況。
不過香港開窗會有另一啲問題就係開完窗濕度可能變好高,或者一關冷氣就開窗,你樓上樓下仲開緊,你天花牆身就可能會出水,唔開好過開。
但係又唔係全部人都會臭,屋企冇咁潮濕,用開22,23度就可能好啲。
原理係溫度越低,越多冷凝水清水coil同排水盤,加上溫度開低唔會low cut, 咁室內機就keep住低溫乾燥,唔會因cut機濕度溫度上升,加快細菌繁殖。
所以點解我自己麻麻地Panasonic, 大金, 好少主動介紹,當然我都冇反對人地用,最緊要部機自己揀,可能你好啱用呢,最緊要開心就得
我見MSY-GS09VF 1.0
室外機 420x730x310
如果窗台闊到 得600左右 係咪就裝唔到?
定可以部機機身凸出窗台?
問埋 built in pro 而家賣緊$4499 淨機包送貨,但9月先有貨,抵唔抵同信唔信得過?
唔該晒
我有幾樣電器都係bip 買,都安全無事

但聽聞有現貨還好,冇貨就拖好耐,所以我都wtsapp問咗有現貨先買
裝到,2隻腳距離500,再唔係整個架
上兩個星期都仲寫8月15送,咁快就改...
電機淨冷連代理都答唔到幾時返,我已經轉左搵去冷暖機算
肚腩巴,想問下有冇1匹,1.5匹同2.5匹既變頻冷暖大機推介?
因為三菱重工一直返唔到貨,唯有換牌子
肚腩巴想問下冷暖機會唔會易壞d?有沒研究?
睇下 #223
好似兩件事黎?
我意腩巴個concept 係,無證據顯示咩款易壞過咩款,都係撞手神

我信「可能」易壞d,不過完全冇人做research 點解易壞的/係咪真係有數據壞多左

我唯一解到俾自己聽就係,多個function 應該多左粒零件,多左個壞既機會
二合一洗衣機 想問下siemens部WN44A2X0HK好唔好 定係買LG部F-C12085V2W
LG洗衣機有無人試過一開機一扭就叫.倒數5秒就自己熄機
再開多次又無事洗到 說明書又無講咩事
其實Panasonic同Rasonic窗口機,Panasonic同KDK浴室寶/風扇,同一個樣嘅,內裏實際有冇分別
https://www.rselectricalsupplies.co.uk/

上星期係 RS 訂左D電制,其實邊度可以睇到佢出貨未?
水貨邊度買呀?
求救, 個櫥櫃做低咗, 得返835高for裝洗衣機, 請問下有邊款 洗衣乾衣機可以啱用?
搵啲可以飛頂或者改薄頂板既款

例如LG WF-CT1408MW 8公斤/5公斤 1400轉 前置式二合一洗衣乾衣機 改轉薄頂板後機身高度 (毫米) 825

部機好唔好就不知
訂BG? 依個網可以直寄香港定要集運
Miele 果部, 飛頂裝到
出貨會有email ,直運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞