“真”高質電器傢俱討論(17),下次尾門開新post

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我全部美馬買,自己裝,應該比師傅搞唔會太難。

呢個型號係咪即係2014年出產?
想請教下抽油煙機, 4500左右budget,有冇邊部推介?
本來想買TGC excel 710,但係要等到出年先有貨
而家睇緊富士皇FS1870 同Electrolux EFC926BAR,係咪富士皇好d?
買消委會推薦個部惠而莆啦
唔知點解對惠而浦有啲偏見,可能本身屋企啲惠而浦電器全部都比較快壞
咁真係要等其他巴打答你,我就3千幾蚊買左惠而浦
就係消委會推薦嗰部?
So far用落o唔ok?會唔會覺得好嘈或者抽力唔夠?
係呀

未用呀,應該話貨都未送

但我睇電器鋪有陳列機駁左電都ok唔錯,中等靜
咁癲出年先有貨
富士皇平價款柒得滯
比我就揀Electrolux 算
富士皇4600嗰隻mij,但係個樣真係蠢d
我原本都諗住買tgc 但問過佢果邊sales 話今年都唔會有貨因為冇晶片供應 所以轉買左惠而普果隻
新屋準備裝修
但間屋無露台位
窗位都無乜
晾衫可能要起廳
請問大家建議買二合一洗衣乾衣機嗎?
定照晾起廳算
想問多一個問題
師傅話西斜建議裝匹半

匹半同一匹用電量大唔大分別?
房裝匹半會唔會凍死? 謝謝
幾多尺呀
80-100尺左右啦應該
有位就分開兩部機 冇位就二合一
一定唔晾衫
裝得幾靚一晾滿衫就柒哂
佢部抽機咩晶片咁把炮要排隊整
冇問過出面啲鋪有冇貨? 仲平啲
唔知有冇巴絲試過係日本旭川家具買實木傢俬?
見佢哋有中文page,有得寄香港,同埋睇啱款但唔啱size嘅有得base on現有款式訂製size
直接同佢哋買 仲平過同係香港賣日本實木傢俬舖買。但好似唔多見有呢個品牌嘅討論

睇返1匹,1.5匹低頻製冷量0.8kw vs 0.9kw, 電費就差唔遠,但你個range咁大
如果80尺我會建議1匹,100尺就1.5匹。
1匹用起上來冇咁易cut機,溫度可開低1至2度,會冇咁易臭。
房建議裝啱啱好,裝太大經常cut機冇凍風,濕度上升會令體感不舒服。
CUT機係咩意思? 即係個房已經夠溫度, 進入恆溫?
臭應該唔會卦因為果度都好乾爽
問過晒出面街同平台 佢地都係同tgc拎貨 所以tgc冇貨佢地都唔會拎到新貨 聽幾個代理講舊貨係幾個月前就賣晒
想請教各位, 客廳要換分體冷氣. 客廳連半開放式廚房約280尺,
但師傅上門睇話只有一個1.5匹型號裝到. 係大金FTKA35AV1H.
但上網睇依個面積應該2匹-2.5匹先夠,
求問有冇方法, 點好? 大金
唔該!!!
點解得1.5匹裝到?
2匹個壓縮機都唔係大好多
有冇問師傅係因為咩原因?

有比睇位費冇理由唔問清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞