我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
死神一定要同阿敏happy end呀

會唔會有阿敏同死神既感情線

死神好sweet咁講:「see you in hell」
Lm
阿敏自殺落去搵死神算啦

「我已經係地獄留左個位比你」
留名
快啲出手啦毒撚
死神未查到之前會唔會比毒撚殺阿敏?
死神好似越嚟越人性化
留名
幾時出文
強帖lm
lm
幾時出文

今晚
會唔會搞到阿敏咁淫嘅就係上咗阿一身嘅死神
幾時出文

今晚

「我已經係地獄留左個位比你」

「再見。」

最後,我同阿敏喺戲院門外道別。

不過我估唔到,佢會當死神係朋友。

「多謝你聽我講咗個無聊故事。」阿敏答謝完之後,就轉身準備返屋企。

「喂‧‧‧」我望住阿敏背影開聲,令佢停咗落嚟:「有緣自然會相逢。」

「唔‧‧‧我哋會再見。」阿敏抿嘴點頭。

「我係話,你同死神。」

「‧‧‧」阿敏表情佢呆住。

到佢回神過嚟,我已經消失不見。

如常地,我出到商場後將個阿一嘅記憶刪除。

「咔」就喺個陣,街角有人偷拍我哋。

我舉頭望向個邊,發現俾雨淋到成身濕哂嘅陳文輝,偷拍住阿一。樣子睇上去既失落,又唔憤氣。

我望一望錶,阿敏嘅時晨差唔多。
我睇一睇「生死冊」,阿敏今次會因為陳文輝求愛不遂,而被佢用刀刺死。不過根據過往經驗,阿敏好有可能會逆天躲過死劫。

因為我都講過,佢過往都有幾次被「生死冊」記錄會「死亡」,不過最後都會避開一劫。

而且,佢逆天之命正正係喺阿敏細個撞車之後開始。

夜晚我望住阿敏訓著個陣會諗,到底點解佢可以逆天不死。

當年捐心救咗阿敏嗰個男仔,叫張嵐。

佢喺人間上面嘅親戚、家人都一早已經死得七七八八,所以根本搵唔到同佢有關嘅人。

就喺夜月當下,熟睡緊嘅阿敏無啦啦好似喺夢中諗起婆婆,就一直叫住佢。

佢同緊自己阿婆喺夢中相遇?夢,真係一個同往生者溝通嘅好地方。

雖然‧‧‧

佢哋都只係發夢者自己夢內嘅幻想。

同往生者溝通嘅地方‧‧‧‧‧‧等等,或者‧‧‧我可以搵到張嵐個墓碑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞