我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
於是個一晚,我就用瞬移去哂香港各大墳場,睇所有墓碑上面嘅刻字,有邊個往生者嘅名,係叫張嵐。

最後,我搵到三十六個叫張嵐嘅人。之後再挑選性別、年齡,我已經確定咗真正令阿敏逆天嗰一個張嵐係邊個。

佢嘅靈墓位於將軍澳,墓碑上刻有嘅死亡日期,阿敏被捐心當日相附。唯獨係‧‧‧可能經過多年嘅風雨摧殘,佢墓碑上張相已經變得模糊幾乎睇唔清係咩樣。

不過唔會有錯,死亡日期、性別、年齡都係一樣。

依個張嵐,就係令到阿敏逆天嘅關鍵。

幸虧人類有類似依到記念亡魂嘅地方,如果唔係喺毫無線索、六親又死哂嘅情況下,真係好難調查落去。

我望一望墓碑,發現上面放住一朵殘缺嘅花瓶,之後我拎起花瓶,望一望朵花‧‧‧已經完全凋零。

再打算放番落去個時先見到,花瓶壓住咗一封泛黃嘅信。
pushhhh
加速加速
加速加速
加速
會唔係係因為地獄同人間既時間相差太遠
所以其實次次救啊敏既都係死神自己

文中有提過地獄既時間比人間過得快好多
亦因為時間太久遠連死神都唔記得自己救過佢
加速

盲生
我拎起封信,打開嚟睇。

你要好番吖,聽講水程深姑娘話你要去一個好遠嘅地方喎。醫院好悶,不過有你喺隔離後每日都好開心,希望依種開心,可以一直落去。係喇,我仲未知你叫咩名?你記住要同我講吖!──敏字」字跡稚拙,睇落係小朋友寫嘅字。

上面寫住敏字?係阿敏寫嘅‧‧‧?咁封信係邊個放低?

而將紙嘅角落,仲寫低咗個日期,根據上面個幾行字嘅筆跡同顏色,應該都係阿敏順手寫埋嘅日期。

只不過‧‧‧

日期係張嵐死後嘅一個星期。

阿敏寫咗一封俾死人嘅信?冇可能,信上嘅文字完全唔似悼念一個人應有嘅語氣筆風。

睇嚟,要搵出信上所講嘅水程深姑娘先知當中因由。

「好遠嘅地方‧‧‧」我望住封信良久,抬頭仰天:「張嵐,地獄無你路、天堂亦冇你位,你到底去咗邊。」

唔知呢
去咗邊
第二日中午。

將軍澳尚德區內一間名為基博幼稚園,一班老師正喺幼稚園門口同即將放學嘅小朋友講再見。

「再見啦,小新,小愛。」一位老師溫柔咁對住一男一女嘅細路講。

「再見水姑娘!」佢兩個講完再見,就行去媽咪嘅懷抱之中。

「呼‧‧‧‧‧‧啲細路都放得七七八八‧‧‧水老師,咁我哋去食晏就啦喎。」一位短髮女幼教師同個位叫水姑娘嘅人講。

「哦‧‧‧好啊,我返班房執埋啲手尾同鎖門就過嚟。」水姑娘答。

「好,一陣見。」就係咁,成班幼教老師就一齊往商場方向行去。

而依個姓水嘅,就係我要搵嘅人。

阿敏寫個封信,上面有佢名字嘅人。

點解我會搵到嚟?因為阿敏做完換心手術後應該都繼續留咗一排院,咁喺得醫院又被阿敏稱為姑娘嘅人,應該只有護士。

所以我只要翻查醫院當年有冇一個叫水程深嘅員工,就可以知道佢一切。而且果然不出所料,佢的確係一位姑娘‧‧‧當年係負責兒童病房。

不過喺好多年前就已經離職,透過佢嘅入職申請表我知道哂佢所有資料,最後得知佢嚟咗依間幼稚園做幼教老師。

睇嚟佢揀嘅工,都係同小朋友有關。
「咳‧‧‧」水姑娘逐一熄哂幼稚園內所有燈。

令到所有班房、廁所、走廊都變得昏暗起嚟。

最後,佢逐一鎖上班房嘅門,先至打算由大門出去食晏。

但係‧‧‧

「咔‧‧‧咔‧‧‧」大門反鎖住。

「咦‧‧‧咩事‧‧‧‧‧‧明明我都冇鎖過‧‧‧」水姑娘試圖推開對門。

同一時間,我喺昏暗嘅幼稚園走廊,行到去佢面前。可能所有窗門閂哂,走廊回音又大,令我對皮鞋走喺路上嚟會發出「喀──喀──」嘅聲音。

我正要上前,問佢到底封信係咩一回事。

張嵐又到底去咗邊。

喺大門個邊嘅水姑娘似乎聽到我皮鞋發出嘅走路聲,佢居然突然心慌起嚟,疑懼咁望住走廊方向。

佢再慢慢行到走廊正前方處,就見到由盡頭一直行過嚟嘅我‧‧‧‧‧‧

望到我嘅佢瞳孔漸漸收縮,最後:「啊呀呀呀呀呀呀呀呀呀──!!!!!」佢竟然大叫起上嚟‧‧‧

乜我好似要嚟收佢命?

水姑娘立即轉身向後門方向跑,我當然唔會俾佢離開‧‧‧喺我未問清楚之前。

所以瞬移咗去後門嘅位置,我入跑到嚟通往後門嘅走廊,見到我企住喺個到等佢,就叫得仲大聲,求其搵個班房衝咗入去,跑走咗。

佢同我玩緊捉迷藏?
Live左 咁夜都仲有文
墨巴比多篇黎啊
「出嚟。」我直接步行入班房:「我知你喺到。」

躲藏喺玩具櫃裡面嘅水姑娘驚到唔敢發出抖氣聲,我微微一笑‧‧‧走到去玩具櫃下輕輕拉開櫃門。

佢又望住我,眼神充滿畏懼:「你‧‧‧你係邊個啊‧‧‧‧‧‧我‧‧‧冇錢架!唔好搞我啊‧‧‧唔好殺我啊‧‧‧‧‧‧」

所有亡魂逝去者望我嘅眼神,都係充滿畏懼。

唯獨阿敏‧‧‧

「我唔係強盜。」我低頭望住佢。

佢似乎冷靜番少少:「你‧‧‧你係邊‧‧‧個‧‧‧」

「我?」我啪一下手指,班課入面嘅椅子即刻移動到中間,播兒歌嘅CD機亦轉為播放一首名為《Secret》嘅琴歌。

「我就唔解釋太多,」我翹起二郎腿坐上椅子,望住水程深:「你可以叫我做,死神。」

係型嘅
咁樣出場 嚇死人啦
好快水落石出
然後死神就要離開阿敏
留名
正皮
新post留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞