我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
LM
「咁‧‧‧繼續出文啦。」
緊張啊
樓主繼續
媽啊好毒啊
收線後,陳文輝用力掉走部手機‧‧‧‧‧‧

攤伏喺床上痛哭:「我可以每日同佢咁傾計‧‧‧同佢返下教會‧‧‧‧‧‧都係因為一個謊言,但無可能瞞到一世‧‧‧無可能‧‧‧‧‧‧阿敏知道我講大話利用依個「死神」嘅話題同佢拉近關係‧‧‧一定會對我好失望‧‧‧好失望‧‧‧‧‧‧」

然後,佢慢慢地平復起嚟,望住桌上嘅利刀:「唯有‧‧‧唯有咁做,只有咁,佢先完全屬於我,只有咁‧‧‧‧‧‧佢先唔會對我失望‧‧‧」

最後,陳文輝望住牆上呎吋極大,一幅偷拍阿敏開朗展笑嘅大海報,喺張床上跪下:「點解你要咁完美‧‧‧‧‧‧你真係好靚‧‧‧好有氣質‧‧‧‧‧‧但點解你唔係屬於我‧‧‧!」下一秒,佢就拎起利刀割破海報!

心理,扭曲。

‧‧‧

我眼前嘅沉莫言,佢放低白色花束之後垂低雙手、合上雙眼,就好似默唸啲說話俾佢聽一樣。

以一身大黑落地長風衣現身嘅我,走上前:「佢聽唔到。」

「‧‧‧」佢聽到身邊嘅我講嘢之後,即刻開眼望住我,緩緩地退後咗一小步。

「聽講人類同靈魂相處係靠墓地。」我望住冰冷冷嘅墓碑,正正係張嵐之墓:「佢果然冇講錯‧‧‧‧‧‧你叫沉莫言?」
好變態丫
正呀好多文 仲有無?
死神幫人改名 莫沉言呀
死神幫人改名 莫沉言呀

「你係‧‧‧‧‧‧」佢開口試圖問。

「我係死神。」

「‧‧‧」佢眼神,似乎深信不疑。

「你同張嵐好熟?」我緩緩地轉頭,望住墓碑:「個花瓶‧‧‧係你放低俾佢?」

「個花瓶‧‧‧係,我放。」佢好快就蹲下,繼續換走殘舊嘅花:「好耐之前我用個花瓶壓住一封信,係你寫俾佢?我幫你壓住‧‧‧因為一打風、或者落雨,你封信就會損毀‧‧‧或者吹走。」

「‧‧‧」

「你可能係唯一會嚟探佢嘅人。」佢繼續自說自話:「我都有好幾年冇嚟過探佢‧‧‧唯一個次,只係得佢死後嗰一個禮拜。」

「你係佢邊個?」我直接問。

「依一句,應該我問你。」佢換完花,就企番起身望住我。
死神幫人改名 莫沉言呀

死神幫人改名 莫沉言呀

莫沉言應該覺得死神同張嵐好似樣 所以問係佢邊個
死神幫人改名 莫沉言呀

「我知你叫沉莫言。」我望住佢。

「我係叫‧‧‧莫沉言。」佢咳一咳。

「‧‧‧差唔多。」

「你呢?佢親人,定朋友?」佢睇落好淡定。

「我係死神。」我望實莫沉言,說:「我職責,係要搵番佢。」

「可能你覺得好好笑?」佢眼神一貫冷淡,說:「不過喺墓地,就留番多啲尊重‧‧‧死者為大。」

唔知點解‧‧‧‧‧‧望住莫沉言,我就連證明自己係死神嘅方法都唔想去做。

我只係想,簡單咁同佢傾一傾。

「其實‧‧‧我係佢親人。」最終,我選擇咗人類嘅方法,去實現自己目的。

謊言。

「親人?」莫沉言望住我。

「佢兄弟,但我好早就出咗國留學。」我雙手放入風衣,望住暗淡嘅天空:「返到嚟‧‧‧好不容易,先搵到佢個墓。」
「我知你叫沉莫言。」我望住佢。

「我係叫‧‧‧莫沉言。」佢咳一咳。

「‧‧‧差唔多。」

「你呢?佢親人,定朋友?」佢睇落好淡定。

「我係死神。」我望實莫沉言,說:「我職責,係要搵番佢。」

「可能你覺得好好笑?」佢眼神一貫冷淡,說:「不過喺墓地,就留番多啲尊重‧‧‧死者為大。」

唔知點解‧‧‧‧‧‧望住莫沉言,我就連證明自己係死神嘅方法都唔想去做。

我只係想,簡單咁同佢傾一傾。

「其實‧‧‧我係佢親人。」最終,我選擇咗人類嘅方法,去實現自己目的。

謊言。

「親人?」莫沉言望住我。

「佢兄弟,但我好早就出咗國留學。」我雙手放入風衣,望住暗淡嘅天空:「返到嚟‧‧‧好不容易,先搵到佢個墓。」

準備呃埋蝦條
more
「你兩個‧‧‧睇落都似樣嘅。」莫沉言點一點頭,說:「我係佢朋友,中學個陣識。」

佢另轉頭望住我:「不過‧‧‧‧‧‧你點解知我個名?」

「佢以前成日同我提起你。」我答。

「‧‧‧」莫沉言落寂咁低頭望地,說:「張嵐生前,總係勸我唔好自殺。」

「自殺?」

「嗯,我同佢第一次遇見‧‧‧大概係喺學校天台?個陣天正暗、雲正沉,我就快會跳落去。」莫沉言拎出一根煙出嚟抽:「係佢救咗我,不過諷刺地‧‧‧‧‧‧佢自己正正係死於自殺。」

「點解你要自殺。」

「因為‧‧‧?家庭壓力、學校壓力、金錢壓力。我哋人之所以自殺,大多數正正係因為達唔到由人類訂制出嚟嘅規矩、標準,好諷刺啊可?」莫沉言伸咗包煙俾我。
好緊張
唔好比佢停
你兩個‧‧‧睇落都似樣嘅。」莫沉言點一點頭,說:「我係佢朋友,中學個陣識。」

佢另轉頭望住我:「不過‧‧‧‧‧‧你點解知我個名?」

「佢以前成日同我提起你。」我答。

「‧‧‧」莫沉言落寂咁低頭望地,說:「張嵐生前,總係勸我唔好自殺。」

「自殺?」

「嗯,我同佢第一次遇見‧‧‧大概係喺學校天台?個陣天正暗、雲正沉,我就快會跳落去。」莫沉言拎出一根煙出嚟抽:「係佢救咗我,不過諷刺地‧‧‧‧‧‧佢自己正正係死於自殺。」

「點解你要自殺。」

「因為‧‧‧?家庭壓力、學校壓力、金錢壓力。我哋人之所以自殺,大多數正正係因為達唔到由人類訂制出嚟嘅規矩、標準,好諷刺啊可?」莫沉言伸咗包煙俾我。

死神=張嵐
加速
「的確。」我學佢將枝煙放到嘴邊,燃點、吸入、吐出。

莫名地‧‧‧

我對呢樣嘢冇噁心嘅反感。

「不過佢唔止救過我一次。」莫沉言又繼續講落去:「每一日,佢都幾乎阻止我自殺,我飲過墨水、我割過脈、食過安眠藥,而佢就係‧‧‧不斷咁阻止我尋死。」

「點解?」我吐出一陣幕濃濃嘅淡煙:「佢鐘意你?」

「唔知道‧‧‧只係有時我覺得,自己係非死不可。」莫沉言說下去:「我細個屋企有個獸父,令我唔想同任何人接觸,因為我覺得自己太污糟‧‧‧而正正因為咁,而受到學校嘅人排斥。」

「咁點解你接受到張嵐?」

「我冇接受過佢‧‧‧只係佢一次又一次咁不斷試圖拯救我,我唔知點解佢咁討厭見到人自殺,只係依稀記得佢一句:『與其白白咁死,倒不如有意義咁死』,聽落‧‧‧又好似幾啱。」

「結果呢?」

「結果,我仲未搵到一個令自己有意義咁死嘅事情,反而‧‧‧長大後見到更多嘅,係希望,自殺嘅念頭就喺我腦海中消失。」莫沉言望望個天:「結果‧‧‧係佢比我早走一步。」
張嵐vs死神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞