我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
新post唔記得留名
新post lm
間幼稚園我讀過
繼續等
一日之內追哂三個post
個故真係好好睇
留名
文呢
好好睇
正皮,加油
快啲出文
「你‧‧‧唔好講笑‧‧‧啊‧‧‧‧‧‧」水程深姑娘帶住無比嘅畏懼望住我:「我無病無痛‧‧‧咩‧‧‧咩死‧‧‧‧‧‧神‧‧‧你唔好呃我‧‧‧‧‧‧」

「張嵐去咗邊?」我手指一啪,就憑空變出一杯蘇特茶出嚟邊飲邊問。

「咩‧‧‧張‧‧‧張嵐‧‧‧‧‧‧我唔知你要搵嘅人係邊個啊!!」水程深姑娘大聲驚叫完就轉身,想從窗戶中爬出去外面。

我再啪一下手指,望到窗外出面嘅畫面,佢就即刻打消要出去嘅念頭。因為出面係一沿崖,只要一爬出去就會跌死落入深淵。

當然,依啲只係簡單嘅幻術。

「哇呀!!!」佢另番轉頭,哭哭啼啼咁跪地求我:「我一生人冇做過壞事‧‧‧你放過我啦‧‧‧‧‧‧我好驚啊‧‧‧嗚嗚嗚‧‧‧」

「我只係想知,張嵐到底去咗邊。」我再問一次。

「我唔知張嵐係邊個啊‧‧‧‧‧‧」佢痛哭流淚,真係軟弱。

「唔知?」我走上前,拎出個封喺墓碑花瓶下搵到嘅泛黃信件,展顯喺佢眼前:「上面有你個名,你話佢去咗一個好遠嘅地方。」

本來崩潰地喊緊嘅水程深姑娘慢慢抬起頭上嚟,直到望到封信之後眼淚先慢慢停下:「呢封係‧‧‧‧‧‧」

睇嚟真相要大白。

「好多前‧‧‧」佢餘淚閃爍喺眼底下,愣住咁望住我:「點解你會有‧‧‧‧‧‧」

「張嵐到底去咗邊。」

水程深姑娘望實封信,慢慢吐出說話:「我記得‧‧‧佢‧‧‧佢‧‧‧‧‧‧已經死咗。」
新po未留名
more
「你‧‧‧唔好講笑‧‧‧啊‧‧‧‧‧‧」水程深姑娘帶住無比嘅畏懼望住我:「我無病無痛‧‧‧咩‧‧‧咩死‧‧‧‧‧‧神‧‧‧你唔好呃我‧‧‧‧‧‧」

「張嵐去咗邊?」我手指一啪,就憑空變出一杯蘇特茶出嚟邊飲邊問。

「咩‧‧‧張‧‧‧張嵐‧‧‧‧‧‧我唔知你要搵嘅人係邊個啊!!」水程深姑娘大聲驚叫完就轉身,想從窗戶中爬出去外面。

我再啪一下手指,望到窗外出面嘅畫面,佢就即刻打消要出去嘅念頭。因為出面係一沿崖,只要一爬出去就會跌死落入深淵。

「哇呀!!!」佢另番轉頭,哭哭啼啼咁跪地求我:「我一生人冇做過壞事‧‧‧你放過我啦‧‧‧‧‧‧我好驚啊‧‧‧嗚嗚嗚‧‧‧」

「唔知?」我走上前,拎出個封喺墓碑花瓶下搵到嘅泛黃信件,展顯喺佢眼前:「上面有你個名,你話佢去咗一個好遠嘅地方。」

本來崩潰地喊緊嘅水程深姑娘慢慢抬起頭上嚟,直到望到封信之後眼淚先慢慢停下:「呢封係‧‧‧‧‧‧」

睇嚟真相要大白。

「好多前‧‧‧」佢餘淚閃爍喺眼底下,愣住咁望住我:「點解你會有‧‧‧‧‧‧」

「張嵐到底去咗邊。」

水程深姑娘望實封信,慢慢吐出說話:「我記得‧‧‧佢‧‧‧佢‧‧‧‧‧‧已經死咗。」

蘇特茶死神唔係食咩飲咩都唔啱胃口咩?
「死咗?你唔係話佢去咗個好遠嘅地方?」我質問。

「個陣時‧‧‧個陣‧‧‧」水程深姑娘緩緩接過信紙,回憶著:「因為阿敏仲係好細個‧‧‧所以我呃佢‧‧‧‧‧‧同佢講‧‧‧張嵐佢,去咗一個好遠好遠嘅地方。」

「咁呢封信?」我望住佢。

隨後,水程深姑娘慢慢道出一個真相。

「係張嵐離開之後,我叫阿敏寫‧‧‧個陣我仲喺私家醫院做緊青少年看護病房,我初初見到佢兩個‧‧‧都好似因為屋企人嘅事而唔開心‧‧‧‧‧‧」水程深姑娘合埋眼講番起成件事:「佢兩個都係車禍。仲記得個陣‧‧‧我問阿敏做咩成日唔開心,佢同我講自己為咗追住媽咪而撞車‧‧‧但結果,佢話佢媽咪同警察仲有親戚講佢係因為亂跑先撞車‧‧‧又好少嚟探佢,多數都係佢爸爸過嚟。至於張嵐‧‧‧佢都係因為車禍而入院,不過佢父母都不幸離開,聽講佢屋企好似有啲錢?所以嚟探佢個班親戚一嚟到就不斷爭論遺產嘅事,我覺得佢兩個都好慘。」

「繼續。」

「所以我就經常陪佢兩個玩,特別照顧佢兩位‧‧‧後嚟,佢兩個都因為我牽引之下,做咗鄰床朋友,比以往更加開心。我第一次,見到阿敏笑得咁燦爛、張嵐咁發自內心咁微笑,個陣我都好開心‧‧‧」水程深姑娘望住地板,中午嘅陽光亦都照透入班房窗內:「可惜‧‧‧‧‧‧無耐之後,阿敏器官有慢性衰竭情況,已經唔可以再同張嵐好似以前咁玩、咁傾計,因為哪怕係一下呼吸‧‧‧都會令佢好辛苦。」

「‧‧‧」

水程深姑娘擦一擦眼睛,本來乾咗嘅淚水又再變得晶瑩:「我仲記得,張嵐佢望住無力訓喺病床嘅阿敏,佢個樣好無助‧‧‧好似,只能眼白白望住自己嘅朋友死去‧‧‧‧‧‧喺某一日,張嵐就突然搵我‧‧‧問我關於器官捐贈嘅問題。」

「繼續‧‧‧」

「我同佢講‧‧‧張嵐,你只可以默默咁祝福佢,因為阿敏所需要嘅心臟器官,只能從死人身上移植,並唔可以活體捐贈‧‧‧‧‧‧之後個幾日,咁啱係張嵐十八歲生日,佢冇問我拎生日卡‧‧‧而係拎咗張器官捐贈卡‧‧‧」

「所以,張嵐就成功張自己個心移植咗俾阿敏?」我說。

「唔係‧‧‧‧‧‧」水程深姑娘掩住嘴巴,忍唔住喊:「移植器官仲要滿足一個條件‧‧‧」

「死。」

睇嚟真相要大白。

「張嵐到底去咗邊。」

地獄蘇特茶

睇嚟真相要大白。

「張嵐到底去咗邊。」

地獄蘇特茶

死神之前都會飲紅茶
張嵐會唔會就係死神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞