我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
定係因為死神嘅力量係由地獄黎,即使本質唔係邪惡,只係教堂入面會抵銷所有由地獄黎嘅力量
有無文
有無文

晏啲
有無文

晏啲

快快快
有無文

晏啲

文呀
加速
死神嘅出現,彷如一場夢境喺佢人生中淡淡掠過。

一切,都好不真實。

無謂再關心你 我沒資格慰問你~」踏入八月頭,一大早阿敏嘅手機聆聲就響起。

失去咗早起身習慣嘅阿敏從夢中模糊地醒來,亂摸著床上手機嘅位置,直到佢摸得到手機喺邊又唔想接電話,但佢諗一諗都係撳咗接聽。

「阿敏啊‧‧‧!你做咩連續三日唔返補習社啊?都放完假啦喎!」係神婆嘅聲。

躺訓喺床上嘅阿敏冇答任何一句,只係望住天花板發呆‧‧‧

「阿敏‧‧‧?」神婆又出聲。

阿敏直接撳收線,然後側身將半邊臉貼喺枕頭上,望住床隔離嘅牆壁放空、發呆。

不過神婆冇放棄到,接二連三地不斷打電話俾阿敏。而刷緊牙嘅阿敏見到來電後Cut、食緊嘢來電Cut、望緊窗外風景個陣都Cut。

毫無表情、不包含一點情緒嘅冰冷臉孔,變得完全唔似阿敏。

「敏?老豆同你出去食飯好冇‧‧‧?」今次到佢父親敲門。

佢都係無理。

不過‧‧‧佢反而自己一個落咗去平日朝早會去食早餐個間茶餐廳食晚飯。每食一啖飯,都好似填充住淚水一樣。

望住前面空無一人嘅位,佢突然好唔習慣,依種無力感恐怖得緊要。伸手摸不住,雙手都抱不住,只有接觸不到嘅空氣。

最終,佢忍唔住自己一個喺茶餐廳食到一半飯,伏喺檯上飲泣。

死神消逝前一刻嘅畫面,佢仲歷歷在目。

同時‧‧‧

依一幕,令阿敏佢記起死神最後嘅遺言‧‧‧‧‧‧

「我係張嵐,專門拯救自殺嘅人。」
睇到好心up
我個F5制裂開左啦
睇到好心up

有洋蔥
比死神復活啦
嗚呀
f5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞