我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
死神變返做張嵐英雄救美
跟住同呀敏happy ending
就好啦
「你‧‧‧你‧‧‧‧‧‧你就係死神‧‧‧!!?」陳文輝眼筋暴露。

由於我處身喺教堂之中,如今我身軀可以被凡人看見。牆上嘅十字架同講台上嘅大型十字架都因而隱隱作動,彷似快要跌下一樣。

「敏,我本來應該嚟收你靈魂‧‧‧‧‧‧」我望一望手錶,苦澀地抿嘴:「可惜,我喺更早之前,得知咗一個真相。」

「‧‧‧」阿敏望住我。

「唔好咁多廢話啊!你哋全部啲人都係無本心‧‧‧靠個樣‧‧‧‧‧‧根本唔似得我咁用個心真正對阿敏好‧‧‧垃圾,廢話!!!」陳文輝理智已經全斷,衝向我面前。

我立即反應過嚟,捉住佢想刺入我腹部嘅利刀,右手再揮出橫拳,一拳打落佢臉頰上!!!陳文輝倒地之前更想向我踢出一腳,但都係被我以膝擊擋住。

陳文輝再接再厲向我狂刀亂揮,原本我尚算抵擋得住,可惜周邊十字架聖力開始過大侵蝕我意志,一不留神就被佢橫刀一揮,臉頰多咗條深長血痕‧‧‧‧‧‧

「‧‧‧」傷口冇立即治癒。

我再下一城,想要盡快解決依一切,不過陳文輝居然跑到阿敏身後,用把利刀架住喺佢頸上,威脅道:「你唔好講嚟啊‧‧‧!!!」

「‧‧‧你咁係愛佢?」我反問一句。

陳文輝稍稍回神,立即對阿敏道歉:「阿‧‧‧阿敏對唔住啊,我唔係咁嫁!!」

阿敏趁佢放下戒備,立即咬住陳文輝佢手掌再用力向後一撞,令陳文輝成個人退後到牆上,間接整到原本喺牆上已經搖搖欲墜嘅大型十字架跌下到地上,搖搖晃晃更加危險‧‧‧‧‧‧

見情況如此,陳文輝就想要馬上殺死阿敏,再準備殉情。我即刻上前推走陳文輝到一張放滿燈油嘅檯上,「冰」一聲,火油隨即散播燃燒住成張大檯!
我接受唔到死神要變番普通人呀
今日咁早出文
我接受唔到死神要變番普通人呀

出翻教堂咪變死神囉
十字架跌左落地仲有冇用
做得好!變態毒撚終於要死啦
「啊呀!!」陳文輝背脊亦因此被火焰燃燒。

不過因為燈油之中含有聖油,相比起陳文輝所受嘅痛苦我更為劇痛,佢就好似失去理智嘅野獸一般發狂將我推走,然後再用利刀喺我身上亂刺三刀,最後迫到我去牆身之上。

正好‧‧‧我背貼住牆身上嘅十字架,皮膚一接觸到聖十字架後就有如被地獄赤火燃燒一樣,燒得肉露骨現‧‧‧‧‧‧

「去死啦去死啦去死啊!!!!!」陳文輝用力怒喊。

阿敏望住我只能叫住我個名不斷哭泣大喊,試圖想要逃出粗繩嘅束縛。而我眼角‧‧‧正正見到‧‧‧‧‧‧剛才被撞跌嘅大型十字架‧‧‧已經被大火完全吞噬,搖擺不定想要向前傾跌到阿敏身上‧‧‧‧‧‧

「敏‧‧‧」望到依一幕嘅我,全身嚟咗一股不知名嘅力氣。

我用盡最後一分力氣去推開陳文輝‧‧‧再拔出插喺我腹部嘅利刀,捉住陳文輝左手用力一刺!將佢隻手連住教堂嘅木制地板插入連住。

神志迷糊散亂得幾乎死去嘅我‧‧‧留意到阿敏身後嘅大型十字架即將要跌落壓住佢‧‧‧我及時飛撲上前用雙手將佢連同椅子推開到另一邊‧‧‧‧‧‧!

個瞬間,喺我身上燃燒嘅火不再痛、被十字架灼毀嘅皮膚不再熱,阿敏亦係頭一次望住‧‧‧‧‧‧溫柔微笑嘅我。

「砰──!」整個被聖火燃燒嘅大型十字架壓到我身上。
死神 斬佢老母閪
唔好呀
溫柔微笑 咁有自信
死神已死
死神
死神已死

死神重生
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞