我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
有文未

比我休息下先 最近真係極累 可能會慢出左少少
有文未

有文未

文可以聽日再打 但我個肝真係頂唔順 好痛 聽日先出到十分抱歉各位
有文未

文可以聽日再打 但我個肝真係頂唔順 好痛 聽日先出到十分抱歉各位

保重身體
有文未

早d抖
有文未

墨巴休息下啦
我等到架
食緊放題 飽到想嘔 夜啲返黎出

個放題值唔值得推介
有文未

文可以慢慢出 身體要緊吖墨巴
走數
有文未

文可以慢慢出 身體要緊吖墨巴

yesss take care!!
留名追數
要keep住好睇
睇嚟冇文了
又話十四天完左得閒
陳文輝,就係一個例子。

「啱嘅‧‧‧或者,佢係知道‧‧‧‧‧‧先走嘅人,會成為對方嘅永遠。」莫沉言道。

「張嵐,佢有冇透露過死前想去邊?又或者有冇一直想去嘅地方?」我問。

「佢‧‧‧?」莫沉言低頭沉思,說:「佢‧‧‧‧‧‧有講過,想去嘅地方。」

「嗯?」我望住佢。

「佢曾經同我講過,自己嘅夢想係去一個長滿清草、風淡柔和嘅地方,喺個到要有一顆大樹喺中間,而樹同草都係純白色,天空都要係淡白。」莫沉言低頭回憶:「所以‧‧‧我喺佢墓前送俾佢個束花,都係米白色。」

「除咗天堂,我諗唔到有咩地方係咁。」

「我相信世上總有一處咁嘅地方。」莫沉言道。

「可唔可以再講多啲關於佢嘅事?」

「關於佢嘅‧‧‧‧‧‧我大概只係知咁多、講到咁多,其餘嘅‧‧‧就要你自己慢慢搵。」莫沉言望住我,眼神有種遺憾。

「唔該你。」正當我想啪手指刪除佢記憶之際,莫沉言突然向我喊道。

「喂‧‧‧可唔可以‧‧‧」莫沉言凝望住我,眼神似乎隱含住某種情感:「我知聽起上嚟好荒謬‧‧‧‧‧‧但係可唔可以‧‧‧俾我‧‧‧‧‧‧俾我攬你一次‧‧‧」

「‧‧‧原因?」

「因為‧‧‧你好似張嵐。」

依一句,就好似貫穿咗成個腦袋一樣。

我‧‧‧似張嵐‧‧‧‧‧‧?
最後莫沉言無理會我嘅同意,就直接上前伸手擁抱住我。而愣住無言嘅我,就好生硬咁望住走廊盡頭‧‧‧‧‧‧

「張嵐‧‧‧你到底去咗邊‧‧‧」佢抱得好緊,幾乎用盡力咁抓緊我背脊,說話帶點咽喉:「點解你咁突然就走咗‧‧‧點解‧‧‧‧‧」

睇嚟,佢好掛住張嵐。

「以前我哋去到邊都係一齊‧‧‧明明約好咗要升上同一間大學、明明約好咗要一齊去旅行、明明約好咗喺對方最傷心個陣出現喺對方面前啊!你係唔係唔記得咗啊‧‧‧‧‧‧」一直睇落冷沉沉嘅莫沉言,如今淚如雨下。

佢令你,留低咗個遺憾?

挈友嘅死,的確係令人難以接受。

然而,身為死神嘅我喺人間留咗一段時間,喺阿敏身上,我學識安慰對方。

「佢會記得你。」我拍拍佢背肩。

謊言除咗傷害人,有些時候仲能夠治癒人。

「其實你係唔係就係張嵐‧‧‧?你答我。」莫沉言抱緊住我。

而佢依一句,亦都令我愕然。

因為‧‧‧

或者‧‧‧

可能‧‧‧

真係好似佢咁講‧‧‧

我就係張嵐。
係咪就揭曉
加油
但世事又點會咁巧合?不過生死冊記載「張嵐」個名,正正解釋到我可能就係張嵐‧‧‧

阿敏‧‧‧佢逆天不死‧‧‧‧‧‧唔通正正係因為我嘅存在?

因為我以死神嘅身份存在,如果我個心捐咗俾佢,咁我心臟都仲喺佢身體上跳動緊‧‧‧從而令「自然律」判定為我仲生存緊。

有冇可能‧‧‧‧‧‧?

但係‧‧‧

我已經無哂所有記憶,我諗唔番‧‧‧我諗唔番我以前係人嘅日子到底係點‧‧‧‧‧‧我嘅記憶就好似碎片咁散滿一地,多年嚟喺地獄工作嘅我都已經忘記咗點樣執番起啲碎片‧‧‧

「你等我一陣‧‧‧」我望住莫沉言道,然後就喺佢面前消失直墮地獄,搵暫時代我審判職務嘅牛頭馬面。

「馬面。」我走上前。

「死神大人?你終於返嚟重新掌管?」馬面望住我。

「七千六百萬年前,你同我講過死神以前都係人,到底係唔係真?」地獄嘅時間比人間為長。

「嗯,的確係。」馬面繼續講落去:「我哋並唔係古老嘅存在,因為萬物靈魂都有枯死摧滅嘅一日,所以如「自然律」法則所講,每一代死神都係選人繼承。」

「咁到底‧‧‧到底,我叫咩名?我仲在生之前叫咩名?你係帶亡者進入地獄,你應該記得我叫咩名‧‧‧」

「死神大人,你係由上一任死神帶領進入地獄,然後繼承死神一職。」馬面低頭,說:「所以,我並唔知道你名字,上一任死神靈魂亦都已經崩滅,我諗得你自己先能夠記番起。」

「繼承死神一位嘅條件係‧‧‧‧‧‧」我回想番。

「擁有超越人性嘅犧牲。」
「唔通‧‧‧」我低頭,望住自己一雙手:「我就係張嵐?」

「死神大人,你記番起自己名字?」

「我仲要試多一樣嘢,先可確實‧‧‧地獄繼續交俾你掌理。」我轉瞬就飛身到阿敏房間之中。

如常地,佢訓得好沉熟。

我一步一步走到佢床邊,我亦都係頭一次面對住佢‧‧‧心情如此震撼、忑忐。然後,我慢慢伸手到佢心臟位置感受阿敏嘅心跳。

怦‧‧‧

怦怦‧‧‧

感受佢跳動期間,我腦海莫名浮出埋藏而久嘅記憶,因為心臟熟識嘅跳動,就好似同我產生共嗚一樣。

我回憶起,當年喺醫院中嘅記憶。

喺為咗捐心而自殺前一晚,我喺病床上寫緊一封信。不過,我最後係上天台,將封遺書摺成紙飛機,擲出半空外。

只係見到,最後寫住「張嵐上」三字。

仲有種種回憶‧‧‧‧‧‧

包括同阿敏喺醫院最快樂嘅日子,我無意中聽到佢講俾水程深姑娘知‧‧‧自己撞車嘅事,及後再得知佢母親嘅事。

佢同我有一點好相似,就係面對住親人嘅虛偽。因為我家人嘅死去,我親戚似乎為咗遺產爭到你死我活?

然後,我諗起自殺。

失去父母對我嚟講,簡直生不如死。

但係我一直都搵緊一個自殺嘅意義,直到個日‧‧‧我終於搵到自己嘅意義──阿敏。

最終‧‧‧

我從回憶之中醒來,大概‧‧‧

再次張開眼睛時,我已經明白。

我就係張嵐。
終於出現啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞