我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
毒到
加速
陳文輝返到入班房後,坐喺後面嘅佢一直注視住頭髮秀長嘅阿敏,透過讀心術我可以得知,佢好多混亂嘅想法。

包括諗緊:如果阿敏依一世只係鐘意佢一個到底會有幾幸福、佢哋兩個婚後嘅優閒生活、一生人之中搵到一個啱啱好又係鐘意自己嘅人會有幾開心。

佢越諗越開心,然而,佢諗到最後都只係一場空。

因為佢鐘意嘅人,並無啱啱好都鐘意佢。

無錯,世界總係唔會如你所願。

如果唔係,人生就毫無趣味可言。

但對於人類嚟講,呢個並唔係挑戰,而係宿命。

陳文輝心底裡好似已經徹底認為,自己依一世都冇可能得阿敏歡喜。

因為佢壓根底知道自己,根本無咁嘅能力。

亦正正因為咁嘅思考模式,人往往會用超越自己道德界限嘅方法嚟奪得對方,因為佢已經默默被情感凌駕住。
墨巴d故點排法?定全部平行時空?一齊發生?
留明

呢個故唔係.佢有講過
阿敏死亡嘅日子,我望一望錶,亦都好似越嚟越近。

「沙啦沙啦──」補完習嘅阿敏如常地會喺條街行下,但好天氣不常,大好陽光之下落起雨嚟。

「成個暑假都咁鬼熱‧‧‧」阿敏仰望天上嘅曇天:「又咁悶‧‧‧」

雨,落得更大。

阿敏望住個天,好似諗緊乜。

鐘意窺聽他人想法嘅我,當然又立即使用讀心術,但就偏偏俾我聽到‧‧‧我唔想聽到嘅嘢。

「如果死神喺到‧‧‧」阿敏放空嘅眼神,就好似回想緊啲乜。

原來係當日我哋喺中環攤檔落大雨個陣,我拎咗把遮出嚟個幕。

就喺依個時候,咁啱俾我見到喺路上跑緊步,因為落雨而趕路想跑入商場嘅一位人兄,正正係上次幫阿敏頂咗撞單車一劫個位阿一。

「喂,接住。」阿一除咗自己著緊件淺棕色格仔外套落阿敏個頭上。

「你係‧‧‧」阿敏望住佢。

「披住佢,去最近嘅地鐵站番屋企。」

然後,阿一就跑入鄰近有掩埋物嘅地方避雨,而阿敏望住佢嘅背影,瞳孔漸漸放大‧‧‧‧‧‧

「喂喂喂喂喂!停低呀──」阿敏追住佢。

「點樣?」阿一回眸盯住佢。

「懶咩型啊‧‧‧」阿敏捉住佢隻手,另一隻手將佢件外套披埋落佢頭上擋雨:「一齊入商場避下雨仲實際啦。」

「‧‧‧」

然後,佢兩個就喺雨中用外套披頭跑入鄰近兩條街距離嘅一間商場入面。

全部同一個世界,有啲故時間線重疊,有啲較早有啲較遲
阿一老是常出現
「呼‧‧‧」兩個人最終跑入到商場,雨水多少都有沾濕到佢哋。

之後兩個人互望對方,眼神之間,有種不可言語嘅感覺。

「唔該你‧‧‧你叫阿一啊嘛?記得你。」阿敏望住佢,抿嘴而笑:「上次幫我頂撞架單車一下。」

「唔‧‧‧」阿一點頭,說:「冇乜事我就走先。」

「喂‧‧‧你連外套都唔要啊?」阿敏問。

「‧‧‧」阿一停一停,諗一諗:「你鐘意就掉咗佢。」

「哈,咁好笑嘅你?」阿敏估唔到依個係佢嘅答覆,追問:「咁阿一,你唔洗咁快走啊。」

「點解。」

「落緊雨都無嘢做啦~你都無理由冒雨咁跑返屋企嘛?一齊睇套戲喇。」阿敏邀請佢。

「睇戲?」

「唔。」阿敏點點頭,指住商場門口隔離間戲院。

「我‧‧‧」

「嚟啦~」阿敏就係咁,牽住佢隻手佢到戲院門口前。
如果係平行時空
如果阿一最後同到呀敏一齊
咁會幾好

Btw但之後阿一好似對敏冇左印象?
依種發展,完全超乎我所想。

原來識女仔係咁易,相反,陳文輝一直以嚟到底做緊啲咩?

「喂‧‧‧你係咪個啲以為喺背後保護女仔就好型嘅男仔嚟?」買完戲非後,阿敏笑一笑咁問。

「點解咁講。」

「又幫我撞車啦、落雨又無神神披件充滿你體味嘅外套落我個頭到‧‧‧‧‧‧」阿敏望實阿一。

「‧‧‧」

「入去啦,差唔多開場。」阿敏拉住木訥嘅阿一入去。

入到戲院後,昏暗一片。

阿敏同阿一坐咗喺某個後排位置,準備睇眼前依套電影《穿梭十四天》。只能講句,劇情十分之悶‧‧‧悶到,我都幾乎訓著。

「喂‧‧‧喂‧‧‧‧‧‧」阿敏笑住咁搖一搖阿一隻手,細聲講:「你有冇睇到啊?佢漏咗張歌詞喺餐廳啊。」

阿一矇矓咁打開眼睛:「幾秒之後,仲會有個女仔執起。」

「‧‧‧你又知嘅,你睇過啦?」

我點頭:「唔。」去到依一刻,我不得不承認‧‧‧‧‧‧

其實我從剛才落雨開始,就附咗上阿一身上控制住佢。
如果係平行時空
如果阿一最後同到呀敏一齊
咁會幾好

Btw但之後阿一好似對敏冇左印象?

最後你就知點解
原本只係想俾件外套佢披住,等佢唔會因為可能淋雨引致發燒而病死,點不知俾佢拉咗入嚟睇戲。

你病死咗,我就調查唔到令你逆天嘅人係邊個啊。

電影終於迎嚟最終幕,裡面嘅男女主角最後因為時空限制而暫時分離,而阿敏就不知不覺地睇得太投入,眼框竟然會有啲濕潤。

「你喊?」完場個陣,我用阿一身體拎起個件格仔外套俾佢。

「冇囉,點會喊啊‧‧‧大佬。」阿敏慢慢移開我隻手,然後自己都笑咗下。

「喊就喊,唔係羞家嘅事。」

「係啦係啦~你咁鐘意迫我喊,我就喊俾你睇。」兩秒後,阿敏突然真係喊咗出嚟,臉頰上流咗一行淚水。

「‧‧‧」

阿敏嘅淚,好似唔單單嚟自剛才個套戲。
讀心術啦屌
新post lm
葉落玲
你病死咗,我就調查唔到令你逆天嘅人係邊個啊

傲嬌
你病死咗,我就調查唔到令你逆天嘅人係邊個啊

傲嬌

好可愛嘅死神
電影落幕播緊演出名單之際,我生硬咁慢慢伸隻手向佢,最後放落佢膊頭上。

人類安慰對方,大概係咁?

「唔該你‧‧‧」阿敏好快就收起淚水,重拾一副樂天少艾嘅樣子。

「點解喊。」

「吓‧‧‧?」

「你喊,並唔係因為剛才個套戲。」

「點解你會‧‧‧」

「我感覺到。」我望實阿敏。

阿敏亦都凝視住我,深一深呼吸、對我笑一笑:「咁我同你講個故仔啊,你可以當小故事嚟聽。」

我點頭。

「從前呢‧‧‧就有一個好鐘意作弄人類嘅死神喎,佢好鐘意整蠱凡人‧‧‧而佢嘅工作就係監視所有人類係咪附合時間死亡。有一日呢,有個女仔因為一啲事而唔開心,咁死神就出現喺佢身後準備睇佢點跳樓死,不過就係嗰個女仔想跳之際‧‧‧佢個心好奇怪,總係覺得,有一個人默默咁望住佢,當下嘅心跳好似曾相識‧‧‧就令佢記番起一句說話,然後有番「活著」嘅感覺。所以,佢就及時回頭,點知一回就見到有個男人突然出現,佢就自稱死神。」

「之後?」我一聽,就知阿敏講嘅故事,就係我哋之間嘅故事。

希望佢唔好醜化我。

「原來個女仔係逆天不死之人,所以死神就開始調查佢逆天嘅原因,喺過程之中‧‧‧女仔當咗佢係朋友,好信任佢,雖然佢係死神‧‧‧不過就係有種莫名其妙嘅安全感,覺得可以依賴,一個‧‧‧好陌生嘅親密朋友。」阿敏神情有啲低寂,不過都繼續講落去:「但之後有一日,死神因為一啲事,徹底破壞咗兩人之間嘅信任‧‧‧‧‧‧從此,死神就無再喺少女面前出現過。」

「結局?」

「結局‧‧‧‧‧‧我都唔知。」阿敏低住頭,淡然苦笑:「不過我相信,一定會係美好嘅。」

「所以,你已經原諒咗死神?」

「‧‧‧」阿敏冇回答到依個問題:「或者佢再出現個刻,我先答到你結局係點。」

因為已經冇人相信死神‧‧‧‧‧‧

所以佢嘅消失‧‧‧

其實都已經毫無所謂。
電影落幕播緊演出名單之際,我生硬咁慢慢伸隻手向佢,最後放落佢膊頭上。

人類安慰對方,大概係咁?

「唔該你‧‧‧」阿敏好快就收起淚水,重拾一副樂天少艾嘅樣子。

「點解喊。」

「吓‧‧‧?」

「你喊,並唔係因為剛才個套戲。」

「點解你會‧‧‧」

「我感覺到。」我望實阿敏。

阿敏亦都凝視住我,深一深呼吸、對我笑一笑:「咁我同你講個故仔啊,你可以當小故事嚟聽。」

我點頭。

「從前呢‧‧‧就有一個好鐘意作弄人類嘅死神喎,佢好鐘意整蠱凡人‧‧‧而佢嘅工作就係監視所有人類係咪附合時間死亡。有一日呢,有個女仔因為一啲事而唔開心,咁死神就出現喺佢身後準備睇佢點跳樓死,不過就係嗰個女仔想跳之際‧‧‧佢個心好奇怪,總係覺得,有一個人默默咁望住佢,當下嘅心跳好似曾相識‧‧‧就令佢記番起一句說話,然後有番「活著」嘅感覺。所以,佢就及時回頭,點知一回就見到有個男人突然出現,佢就自稱死神。」

「之後?」我一聽,就知阿敏講嘅故事,就係我哋之間嘅故事。

希望佢唔好醜化我。

「原來個女仔係逆天不死之人,所以死神就開始調查佢逆天嘅原因,喺過程之中‧‧‧女仔當咗佢係朋友,好信任佢,雖然佢係死神‧‧‧不過就係有種莫名其妙嘅安全感,覺得可以依賴,一個‧‧‧好陌生嘅親密朋友。」阿敏神情有啲低寂,不過都繼續講落去:「但之後有一日,死神因為一啲事,徹底破壞咗兩人之間嘅信任‧‧‧‧‧‧從此,死神就無再喺少女面前出現過。」

「結局?」

「結局‧‧‧‧‧‧我都唔知。」阿敏低住頭,淡然苦笑:「不過我相信,一定會係美好嘅。」

「所以,你已經原諒咗死神?」

「‧‧‧」阿敏冇回答到依個問題:「或者佢再出現個刻,我先答到你結局係點。」

因為已經冇人相信死神‧‧‧‧‧‧

所以佢嘅消失‧‧‧

其實都已經毫無所謂。

呀敏最後可唔可以同死神一齊
睇完變態佬之後好唔鐘意呀一
死神冇得頂
愈來愈似人類
死神一定要同阿敏happy end呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞