我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
「咁張嵐佢‧‧‧‧‧‧會係去咗邊?」水程深姑娘抬頭問。

「我都唔知。」我伸手到佢眼前,然後「啪」一下。

就消失喺佢面前。

「咦‧‧‧‧‧‧」佢眼神呆滯,望住班房周圍:「我喺到做咩‧‧‧」

消除佢記憶之後,我雙手放袋步出幼稚園。

如今終於搞清楚張嵐墓碑上封信嘅來源,同佢真正嘅死因‧‧‧

不過佢到底去咗邊‧‧‧點解消失喺世界上,都係一個未解嘅謎題。

今次,至少啟發咗我可以從張嵐以前認識嘅人入面搵出真相。

都唔算係無收獲。
係文呀
嘩!篇文好撚大段呀!zip牙都唔撚夠
出文呀
星期日,係個好日子。

萬里無雲、天氣晴朗。

喺我追尋緊張嵐以前住址、所讀學校、過往認識佢嘅人同時,阿敏連續幾日都出街玩,好似係補習社放假一星期?

直到今日,佢應約同補習社班朋友去唱K。主要都係上次一齊去南生圍嗰幾個,而且都係得陳文輝一個男仔。

「雖然我知阿寶走咗‧‧‧大家都唔開心咗一排,不過都過咗咁耐,我諗佢都想我哋繼續開開心心咁!」神婆舉起果汁香檳。

「嗯‧‧‧!」其餘女仔都舉起香檳杯。

唯獨陳文輝頹坐喺K房角落位,六主無神嘅神態。

「文輝,你‧‧‧‧‧‧?」神婆望向佢。

「哦‧‧‧冇嘢‧‧‧‧‧‧冇事‧‧‧」呆若木雞嘅佢拎起杯香檳一啖飲哂落肚。
「‧‧‧」神婆苦澀咁點頭,都學佢一舉飲盡香檳:「文輝,知你都因為寶兒好傷心,但我哋要再企番起身啊!知唔知?」

「唔‧‧‧‧‧‧」陳文輝佢係因為阿敏之前同第二個男仔去睇戲而唔開心,cited from「讀心術」。

人每一日都擁有二十四小時嘅籌碼,而佢一大半籌碼就係每日落注喺阿敏身上,跟蹤佢大半日,真係吃力不討好。

「嚟嚟嚟!我唱《突然好想你》先!」香檳飲完,其中一位女仔就首先唱。

然而,陳文輝望住電視個MV、聽住個位女仔嘅歌聲,不自覺眼濕濕起嚟。

「阿輝,冇嘢嘛?」阿敏拍一拍佢手臂。

「喔‧‧‧!冇啊‧‧‧」阿敏一叫佢,佢就好大反應。

「唱下歌啦,會開心啲。」阿敏俾枝咪佢。

「唔係‧‧‧我唔係因為‧‧‧‧‧‧」陳文輝講嘢開始亂,精神有啲繃緊:「你‧‧‧我睇到個MV,個男主角個樣好似‧‧‧之前落雨個日同你睇戲嗰個人‧‧‧」

「嗰個‧‧‧‧‧‧」阿敏仰鄂諗一諗:「阿一?你識佢?」

「唔係‧‧‧只係‧‧‧」陳文輝暗裡握住拳頭,又不斷眨眼,深一深呼吸:「只係個日,我原本想上前拎遮嚟擔住你‧‧‧‧‧‧」

「喔‧‧‧我都見到你望住我啊,唔知你係咪有嘢想同我講。」阿敏自然地笑住答。

「我遲咗‧‧‧」陳文輝苦苦一笑,細聲咁喃喃地說:「如果唔係‧‧‧個機會可能係我‧‧‧‧‧‧」

「吓?」

「冇嘢‧‧‧!總之‧‧‧冇事啦都係。」陳文輝喺阿敏面前,總係諗唔到講咩。

但佢見到阿敏一副欲要離開佢範圍嘅神態時,就喺情禁之下隨便搵啲話題嚟講:「啊‧‧‧!阿敏‧‧‧你係咪信教架‧‧‧‧‧‧我都信嫁!」

「吓‧‧‧?我‧‧‧‧‧‧其實唔太信。」

「咁你又每個禮拜都返教會嘅‧‧‧?」

「你又知嘅?」

「‧‧‧‧‧‧」陳文輝面色鐵青:「我‧‧‧我每個禮拜都會朝早經過教會‧‧‧‧‧‧成日都見到你‧‧‧」
「‧‧‧」神婆苦澀咁點頭,都學佢一舉飲盡香檳:「文輝,知你都因為寶兒好傷心,但我哋要再企番起身啊!知唔知?」

「唔‧‧‧‧‧‧」陳文輝佢係因為阿敏之前同第二個男仔去睇戲而唔開心,cited from「讀心術」。

人每一日都擁有二十四小時嘅籌碼,而佢一大半籌碼就係每日落注喺阿敏身上,跟蹤佢大半日,真係吃力不討好。

「嚟嚟嚟!我唱《突然好想你》先!」香檳飲完,其中一位女仔就首先唱。

然而,陳文輝望住電視個MV、聽住個位女仔嘅歌聲,不自覺眼濕濕起嚟。

「阿輝,冇嘢嘛?」阿敏拍一拍佢手臂。

「喔‧‧‧!冇啊‧‧‧」阿敏一叫佢,佢就好大反應。

「唱下歌啦,會開心啲。」阿敏俾枝咪佢。

「唔係‧‧‧我唔係因為‧‧‧‧‧‧」陳文輝講嘢開始亂,精神有啲繃緊:「你‧‧‧我睇到個MV,個男主角個樣好似‧‧‧之前落雨個日同你睇戲嗰個人‧‧‧」

「嗰個‧‧‧‧‧‧」阿敏仰鄂諗一諗:「阿一?你識佢?」

「唔係‧‧‧只係‧‧‧」陳文輝暗裡握住拳頭,又不斷眨眼,深一深呼吸:「只係個日,我原本想上前拎遮嚟擔住你‧‧‧‧‧‧」

「喔‧‧‧我都見到你望住我啊,唔知你係咪有嘢想同我講。」阿敏自然地笑住答。

「我遲咗‧‧‧」陳文輝苦苦一笑,細聲咁喃喃地說:「如果唔係‧‧‧個機會可能係我‧‧‧‧‧‧」

「吓?」

「冇嘢‧‧‧!總之‧‧‧冇事啦都係。」陳文輝喺阿敏面前,總係諗唔到講咩。

但佢見到阿敏一副欲要離開佢範圍嘅神態時,就喺情禁之下隨便搵啲話題嚟講:「啊‧‧‧!阿敏‧‧‧你係咪信教架‧‧‧‧‧‧我都信嫁!」

「吓‧‧‧?我‧‧‧‧‧‧其實唔太信。」

「咁你又每個禮拜都返教會嘅‧‧‧?」

「你又知嘅?」

「‧‧‧‧‧‧」陳文輝面色鐵青:「我‧‧‧我每個禮拜都會朝早經過教會‧‧‧‧‧‧成日都見到你‧‧‧」

差少少自爆
阿敏猶慢咁點一點頭,問:「你有興趣?」

「都有少少‧‧‧」

「你‧‧‧下個星期六日嚟囉,其實我都係迫屋企人焗住要去‧‧‧‧‧‧」阿敏淺淺一笑。

「好啊‧‧‧」陳文輝答應。

「咁‧‧‧‧‧‧星期六日見。」阿敏講完,就轉身準備搵第二個人傾計。

點不知,陳文輝聽到阿敏約自己返教會後好似信心大增,對佢窮追。

「阿敏‧‧‧!」

「吓?」阿敏又另轉身。

「點解‧‧‧你明明信教‧‧‧‧‧‧」陳文輝望住佢,好似知道佢某啲嘢咁:「但係‧‧‧成日口講死神死神嘅?」

「‧‧‧」阿敏面前佢依個問題,都愣住咗。

「‧‧‧‧‧‧」陳文輝好似知道自己問錯問題咁。

佢竟然發現埋阿敏之前成日同我講嘢?明明每次陳文輝跟蹤阿敏都有一段距離‧‧‧‧‧‧

「我都信世上有死神架‧‧‧‧‧‧!」陳文輝見情勢唔對路就補充一句,說:「因為‧‧‧我都‧‧‧‧‧‧我都同死神見過面!」

‧‧‧

「你‧‧‧話‧‧‧你同死神見過面!?」阿敏終於坐喺佢隔離,似乎陳文輝嘅謊言吸引到佢。

「無‧‧‧‧‧‧無錯!」陳文輝雙眼稍為向上,諗一諗再答:「我知佢哋!係唔鐘意係人類嘅嘢!」

「係啊‧‧‧」阿敏點點頭。

「我仲知佢哋‧‧‧‧‧‧唔可以入教堂!」陳文輝見到阿敏咁開心,佢自己都開心起上嚟。

「點解你知嘅!?」阿敏終於真正地對佢笑逐顏開。

「因為‧‧‧我見過死神囉!我仲同佢係朋友嚟‧‧‧」陳文輝笑住答。

咪講笑,我根本冇同過呢件生物交流過。
阿敏猶慢咁點一點頭,問:「你有興趣?」

「都有少少‧‧‧」

「你‧‧‧下個星期六日嚟囉,其實我都係迫屋企人焗住要去‧‧‧‧‧‧」阿敏淺淺一笑。

「好啊‧‧‧」陳文輝答應。

「咁‧‧‧‧‧‧星期六日見。」阿敏講完,就轉身準備搵第二個人傾計。

點不知,陳文輝聽到阿敏約自己返教會後好似信心大增,對佢窮追。

「阿敏‧‧‧!」

「吓?」阿敏又另轉身。

「點解‧‧‧你明明信教‧‧‧‧‧‧」陳文輝望住佢,好似知道佢某啲嘢咁:「但係‧‧‧成日口講死神死神嘅?」

「‧‧‧」阿敏面前佢依個問題,都愣住咗。

「‧‧‧‧‧‧」陳文輝好似知道自己問錯問題咁。

佢竟然發現埋阿敏之前成日同我講嘢?明明每次陳文輝跟蹤阿敏都有一段距離‧‧‧‧‧‧

「我都信世上有死神架‧‧‧‧‧‧!」陳文輝見情勢唔對路就補充一句,說:「因為‧‧‧我都‧‧‧‧‧‧我都同死神見過面!」

‧‧‧

「你‧‧‧話‧‧‧你同死神見過面!?」阿敏終於坐喺佢隔離,似乎陳文輝嘅謊言吸引到佢。

「無‧‧‧‧‧‧無錯!」陳文輝雙眼稍為向上,諗一諗再答:「我知佢哋!係唔鐘意人類嘅嘢!」

「係啊‧‧‧」阿敏點點頭。

「我仲知佢哋‧‧‧‧‧‧唔可以入教堂!」陳文輝見到阿敏咁開心,佢自己都開心起上嚟。

「點解你知嘅!?」阿敏終於真正地對佢笑逐顏開。

「因為‧‧‧我見過死神囉!我仲同佢係朋友嚟‧‧‧」陳文輝笑住答。

咪講笑,我根本冇同過呢件生物交流過。
Live
毒撚癲起上黎真係好恐怖
跟住就帶佢去搵死神
「阿輝,你係喺咩情況下遇見佢?」阿敏追問。

「呃‧‧‧‧‧‧我有一日‧‧‧放學俾本筆記整到跌低‧‧‧‧‧‧之後遇到佢‧‧‧」陳文輝居然照抄《死亡筆記》劇情。

重點係,阿敏完全冇睇過呢套動畫。

阿敏食指輕托嘴唇:「唔通係死神本「生死冊」‧‧‧‧‧‧」

「應該就係啦‧‧‧!」

「咁‧‧‧」阿敏低頭諗一諗,再抬頭問:「你可唔可以帶我見到佢?」

「點解‧‧‧‧‧‧」

「我想再見佢一次‧‧‧」

「呃‧‧‧」

「我曾經同佢發生過啲事‧‧‧搞到大家關係好僵,我唔知‧‧‧我哋仲可唔可以做番朋友‧‧‧」阿敏發自內心望住陳文輝,說:「但係,你可唔可以幫我轉達‧‧‧我已經‧‧‧‧‧‧我已經,原諒咗佢‧‧‧」

「‧‧‧」陳文輝乜都唔知。

「我好想‧‧‧好想繼續有個人,每晚聽我、陪我傾計。」

「我‧‧‧我試下幫你同佢講‧‧‧」陳文輝啞口地說。

多謝妳肯原諒我。

不過我唔可以再出現喺你面前‧‧‧

因為我嘅出現,多少都會改變到你嘅命運。

由一開始喺天台初遇你想自殺個時‧‧‧已經係咁,下一次就唔好再係咁。

當一切也跌倒了,是你令我再次找到心跳~」神婆突然高歌起來。

「你‧‧‧你同嗰個死神‧‧‧‧‧‧識咗好耐‧‧‧‧‧‧?」陳文輝問。

「唔。」阿敏點頭抿笑。

「好‧‧‧‧‧‧」
扮識死神,然後死神又要出手
敏又唔洗死住
毒撚真係咩都做得出
今日過後,陳文輝心情顯然大好,連行返屋企時都哼住首歌:「寒冰掌~又推甩兩件~~」

我跟住陳文輝返屋企,只見佢如常地入到房間溫書、休息,睇落冇咩大不了。但估唔到,直到個鐘搭正十二點,佢先真正嚟料。

佢鎖上咗自己房門,開著電腦望住一大堆相‧‧‧‧‧‧

個啲相,都係阿敏仲同緊我一齊生活時候偷影嘅,其中有一幅最明顯就係阿敏好開心咁喺茶餐廳拎住塊多士塞入我個口嗰一幕‧‧‧‧‧‧

依幅相就咁睇,的確只係會見到阿敏拎住塊多士餵空氣。仲有其他數以百張,佢同空氣傾計傾得好開心嘅相。

但其實同緊阿敏佢傾計嘅人,都係我。

「估唔到‧‧‧‧‧‧依個世界上真係有死神‧‧‧」陳文輝望住電腦入面一幅幅嘅相,摸一摸電腦螢幕上嘅阿敏雙腳:「果然係我女神‧‧‧就係與眾不同。」

‧‧‧

「好,之後就到每晚最重頭嘅環節。」陳文輝擦一擦掌心,喺電腦撳出一個播放軟件,然後就戴上耳機攤喺床上。

電腦個軟件入面,不斷播出類似阿敏同其他人傾計嘅聲音,越聽我覺得越唔尋常‧‧‧‧‧‧

最後,瞬移去到阿敏間房。

發現阿敏亦都正正用緊手機同緊人傾計,說話內容同陳文輝剛才電腦播出嚟嘅相差無幾。

偷聽器?我當下即時搵出緣頭,發現喺來自阿敏櫃中嘅一個熊人毛公仔,用透視眼就睇到內裡棉花包住一個小型偷聽器‧‧‧‧‧‧

我拎住個偷聽器瞬移到陳文輝間房入面,佢隨即除低耳機:「咦‧‧‧‧‧‧冇聲嘅?仲有自己回音嘅‧‧‧」

「唔通‧‧‧之前聖誕節交換禮物送俾阿敏‧‧‧送俾阿敏嗰隻熊公仔‧‧‧‧‧‧入面個窺聽器咗?個舊嘢用咗我成個月人工同利士錢‧‧‧‧‧!!」陳文輝呆咗。

原來係咁‧‧‧

難怪佢會知道關於「死神」嘅秘密。

長期跟蹤加上喺屋企長期窺聽,所以知道依一啲事都唔出奇。

只係估唔到‧‧‧陳文輝原來已經做到依一個地步。

不過個窺聽器,我都只能夠放番入阿敏個毛公仔入面。因為我唔能夠再做出改變佢命運或者干預世界正常運作嘅事‧‧‧

我要做嘅,只係搵出張嵐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞