我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
我望住床上熟睡嘅阿敏最後一眼,就默默地離開。

‧‧‧

「死神‧‧‧?」阿敏迷濛地打開眼睛、起身,望住床邊,就好似發咗個好長遠嘅夢。

我好快就返到去莫沉言身邊,而佢都一如所料被我嘅憑空消失震驚到。

「你‧‧‧你到底係‧‧‧‧‧‧」佢望住我,想接近我但同時回避著我。

「我係‧‧‧‧‧‧」我望住莫沉言,說:「張嵐。」

頭一次。

我冇對住外人自稱,我係死神。

因為我已經尋回我嘅名字。

我就係,令阿敏逆天嘅嗰個人。

「我就知道你係佢‧‧‧我就知道‧‧‧‧‧‧你係張嵐!」莫沉言最終,投向我懷抱之中。

「對唔住。」我只淡淡地道出一句。

「點解‧‧‧點解你要突然走咗‧‧‧‧‧‧」

「因為,我已經搵到自己嘅意義。」

嗰一整晚,我陪莫沉言坐咗喺天台上面,望住逐漸澄明嘅夜空。

「所以話‧‧‧你成為咗死神?」佢望住我。

「嗯。」我望住天上嘅圓月:「或者,喺地獄工作咗太多年,令我已經遺忘咗依一切,時間總係令人麻目,時間‧‧‧總係沖淡人嘅回憶。」

「你所講嘅意義‧‧‧到底係咩?」

「以自殺,換取另一個性命廷續落去。」我講埋落去:「係一個女仔,不過佢聽晚之後‧‧‧生命亦都會終結。」

「既然都拯救過一次,點解總要睇住佢死?」

「我生前同死後嘅身份唔同,始終要遵守天職。」

「佢對你嚟講‧‧‧‧‧‧有特別意義?」莫沉言望住我。

「可能?我特別鐘意望到佢笑,一個樂天嘅少艾喺你最絕望個陣走入你世界,然後你又走番入佢世界‧‧‧到個一刻,你會覺得成個世界得你兩個‧‧‧‧‧‧生同死並唔係最重要。」我對望番莫沉言:「我唔知呢種係咪叫愛?只係,我覺自己無咗條命去守護佢,都在所不惜。」

莫沉言點點頭,指住個天:「你記唔記得,自己想去一個點嘅地方?」

「記得。一片草地,有一顆大樹,樹同草都係潔白色嘅地方。」我答。

「仲有,你講過要喺個到放風箏同汽球。」莫沉言淺淺一笑。

我啪一下手指,隨即憑空出現一個汽球:「捉住。」我望住莫沉言。

莫沉言如我所說,捉住個汽球,但佢似乎唔明當中嘅意義。

「夕陽來臨,我就要離開。」我說。

「‧‧‧」莫沉言望住我,繼而望住夕陽不答。

我望住遙遠嘅山後,逐漸上升嘅夕陽,天空彷彿破曉。

「答應我,」我望住絢麗嘅晨光:「成為最幸福嘅女人。」

莫沉言一另轉頭,就只有消失而去嘅身影。

同時,汽球從佢手上輕輕脫手、飄走、向上、離去。
好多文 樓主身體無事喇?
好多文 樓主身體無事喇?

早早訓完 早早工作
死神好man
加速
take care墨巴
差唔多完啦?
快啲返去救阿敏啦
係咪就快完喇
加速
敏係下任死神?
某程度上佢都係為宗一而死
敏係下任死神?
某程度上佢都係為宗一而死

Btw身體唔舒服隔日出都冇問題
Quality>quantity
張嵐
唔想咁快就完呀
感受佢心跳? 死神揸佢波
感受佢心跳? 死神揸佢波

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞