我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
f5有文
加速呀
我就黎上飛機冇得睇
冇啦?🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
兩個人互相攬抱一陣後,水程深姑娘就帶咗佢去一個班房入面傾計。

「話時話啦,阿敏點解你咁突然搵我嘅?」水程深姑娘問。

「因為我想問你記唔記得一個人‧‧‧」阿敏雙手撐住檯面,望住佢。

「邊個啊?」

「張嵐。」

「佢‧‧‧好似係‧‧‧‧‧‧」

「捐心俾我嘅嗰個男仔。」阿敏答。

水程深姑娘似係深思咗一陣,說:「你搵得佢好辛苦?」

「係好辛苦‧‧‧」阿敏苦澀地抿嘴。

「好啊。」水程深姑娘諗咗一下,答應阿敏:「你等我放工,我一陣帶你去見佢。」
why no one push
就係咁,阿敏喺空曠嘅班房等咗好一段時間。

佢伏喺檯上側頭望住窗外橙金黃嘅夕陽:「張嵐‧‧‧到底係咪你。」

終於,水程深姑娘放工,佢帶住阿敏去到將軍澳墳場,一路上阿敏心情都好緊張,不過佢都一直保持住情緒收起,因為‧‧‧佢知道,一定要持落去‧‧‧‧‧‧直到搵到死神。

「呢個‧‧‧就係張嵐佢個墓碑。」水程深姑娘停落嚟,望一望墓上一瓶新鮮嘅白花:「睇嚟,有人定期嚟探佢。」

然而,真正令阿敏眼淚自然從臉頰流下嘅,係墓上一封睇落仲新淨嘅信,佢被人用花瓶壓住並且上面寫住兩隻字──「給:敏」

阿敏小心翼翼咁蹲下,拎起封信、打開,畫面‧‧‧‧‧‧就好似轉跳到死神當日去教堂救阿敏時嘅黃昏。

死神‧‧‧

佢孤獨咁背靠坐喺自己嘅墓上,拎起筆喺信上寫住一字一句:

敏,或者你當見依封信個時,你已經二十歲、三十歲、六十歲,又或者八十歲?始終我發現依個真相都係調查咗好一段時間,而且你冇我想像中咁聰明?

但我慶幸嘅係,你會願意去搵我。

原來我並無被你遺忘。

一開始我都同你依刻嘅心情一樣‧‧‧估唔到一直尋找緊嘅張嵐,就係我自己。

睇到依段我有義務提醒你,小心你嘅眼淚會滴濕將紙嘅下半段。

身為死神嘅我,本應該係要調查逆天嘅你。但我從來冇諗過令到你逆天嘅,就係我自己。你用住張嵐嘅心臟而存活,另一邊廂我就用住死神嘅身份而活著,所以寫依封信個陣,我就已經有所覺悟。

大概我嘅離開,就能解除你逆天嘅命運,亦完成到我嘅天職‧‧‧因為你條命既然冇逆天,就自然唔會存在逆天而活嘅事,生命可以重拾正軌。

只係我估唔到,我生前同死後遇嘅人都會係你。

但假如只可以用一個身份去見你,我希望‧‧‧‧‧‧我會係令你世界重拾色彩嘅張嵐。

其實我去到依段,我已經諗唔到再可以寫啲咩俾你。

可能人同神都一樣,

當我哋都失去嘅時候,

先知道自己‧‧‧‧‧‧

曾經擁有。

死神字。

‧ ‧ ‧

淚線崩潰嘅阿敏冇記得死神嘅提醒‧‧‧‧‧‧

淚水,

已經佔據信紙。
辛苦墨巴
我都睇到喊
要眼濕濕咁訓教啦,樓主晚安
.
好sad
阿敏最後揭起信背,睇到死神喺信背寫嘅最後一句反而令佢淚中帶笑、破涕一笑。

Don't look back , my dear.

「‧‧‧死神‧‧‧‧‧‧真係你‧‧‧真係你。」阿敏捉實信封,擦一擦臉頰上嘅淚水。

比起傷心‧‧‧

阿敏依一刻嘅感動更為之大。

佢合起雙眼,雙手垂低,仰頭深深咁呼吸一下。

「阿敏‧‧‧」水程深拍拍佢膊頭安慰佢。

「係你令我再搵番心跳。」阿敏望住墓碑:「人生流流長‧‧‧習慣咗一切嘅麻目之後,好耐都冇試過咁大哭大悲,死神‧‧‧‧‧‧多謝你。」
Live咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞