我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
留名個毒撚強姦阿敏時死神救機
夜少少再打 十分累 要抖一抖先
等你
死神愈來愈乞人爭

愈來愈似人咪愈來愈乞人憎囉
死神愈來愈乞人爭

有邊啲位乞人憎
夜幾多
我等得好苦
快啲殺阿伊逼死神出嚟
快啲殺阿逼死神出嚟
終於考完final, 文呀文呀
死神愈來愈乞人爭

我覺得死神好正喎
係咪我有問題
死神愈來愈乞人爭

我覺得死神好正喎
係咪我有問題

我都覺 乞人憎先正
Lm
千其唔好係變態佬陳文輝老強阿敏啊
死神好得意
千其唔好係變態佬陳文輝老強阿敏啊

老強完所以變淫底
「死‧‧‧‧‧‧死神先生,我同你無仇無怨‧‧‧」佢立即澄清。

「我只問一句,張嵐‧‧‧‧‧‧到底去咗邊‧‧‧」我不知不覺中,握實住咗佢膊頭。

「我‧‧‧我講啊!‧‧‧啊!!!」佢痛苦咁縮膊:「我記得佢‧‧‧我記得佢‧‧‧‧‧‧!」

「講,我已經浪費咗幾日時間去盤問全級幾百個認識佢嘅人‧‧‧你係最後個幾嗰‧‧‧‧‧‧」我盯實住佢,然後低頭望一望手錶:「我再冇咁多時間去俾你浪費‧‧‧」

而阿敏距離死亡嘅日子只有二十四小時左右‧‧‧

到時我要儘快去收佢魂,以免佢逆天嘅靈魂會停留喺人間走失。

「‧‧‧我記得‧‧‧‧‧‧印象中‧‧‧張‧‧‧張嵐佢係‧‧‧‧‧‧好靜嘅人‧‧‧但係同一個女仔特別熟‧‧‧嗰個人好似叫‧‧‧‧‧‧莫沉言!不過佢好早期就退咗學‧‧‧你去搵佢‧‧‧!!」

「莫沉言?」我立即打開「生死冊」,我要搵嘅呢個人‧‧‧仲未死。

「關於佢‧‧‧我只係知咁多‧‧‧‧‧‧我記得‧‧‧張嵐平時喺學校只有同依個人傾計‧‧‧!」佢咬牙忍痛。

「啪」刪除記憶。

緊接,我馬上瞬移到莫沉言所在嘅地方,理論上只要我知道對方名字就可以即刻瞬間轉移到佢身邊。

一移,我就去到一處墓地墳場。

再留心啲,我就發現係將軍澳嗰一個墓地‧‧‧‧‧‧

唔通‧‧‧

我抬頭向前,眼見一個衣著端莊得體嘅女性拎住一束白花,走到去某個墓碑前,深望一會,再放下花束。

莫沉言‧‧‧就係佢?
Push
另一邊廂。

「喂‧‧‧阿‧‧‧阿敏。」陳文輝撥打電話俾阿敏:「我‧‧‧‧‧‧我已經‧‧‧同死神,傾好咗,佢叫你‧‧‧‧‧‧聽日凌晨兩點半,喺寶琳基督教會門外等。」

「真係?」阿敏淺澀笑一笑。

「係‧‧‧」陳文輝吞一吞喉,望住自己手上嘅粗繩同利刀:「到時候‧‧‧不見不散。」

「佢點解答應嘅!?」阿敏好似好開心。

「因為‧‧‧佢話,唔想再失去你。」

「吓‧‧‧?」阿敏愣住咗,然後徐徐地笑:「死神個傻仔又會講啲咁嘅嘢嘅‧‧‧‧‧‧」

陳文輝就好似講出自己內心想法一樣:「係啊‧‧‧‧‧‧佢想像唔到失去你嘅痛苦‧‧‧同你嘅日子實在太開心‧‧‧‧‧‧好開心‧‧‧每日都可以傾計、望住你笑‧‧‧同你出街返沉悶嘅教會‧‧‧‧‧‧終於‧‧‧唔洗再喺你身後‧‧‧‧‧‧一直默默咁望住你‧‧‧」佢握實手機,手心幾乎冒汗。

「‧‧‧」阿敏會心一笑,說:「同佢嘅日子,的確幾開心嘅。」

「一旦失去咗你‧‧‧真係會崩潰‧‧‧」

「哈,我同佢嘅關係又未到咁海枯石爛‧‧‧」

「咁‧‧‧約好啦。」

「嗯。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞