我係死神,專門審判自殺嘅人(3)

1001 回覆
354 Like 4 Dislike
臨訓追完推一推
希望瞓前有故睇。
出文未
個鐘又壞左
樓主早抖
文呢?
整埋少少嘢就出了 抱歉各位
整埋少少嘢就出了 抱歉各位

「唉‧‧‧」阿敏挽住父親嘅手臂,將頭搭住佢膊頭喺街行。

「阿敏‧‧‧你做咩一定要搵到嗰個叫張嵐嘅人?」佢父親隨口地問。

「因為‧‧‧」阿敏望住前方嘅路:「我想知道個真相。」

「真相?」

「我想知‧‧‧死神佢最後一句嘅含意‧‧‧‧‧‧到底係咩。」阿敏越諗越諗,又開始掛念住死神。

「死神?真係有架?」佢父親冇質問,反而好奇咁問佢。

「有嫁‧‧‧佢好沉默、好神秘、性格又衰衰地‧‧‧但‧‧‧‧‧‧但係,你又會喺當中感受到佢一啲親切感‧‧‧」阿敏眼睛稍稍向上,望住佢父親:「然後當佢默默咁喺你身邊‧‧‧好似陣風咁消失就消失‧‧‧‧‧‧你會覺得,突然好唔習慣。」

「咁死神佢去咗邊?」

「唔知啊‧‧‧不過我一定會搵佢返嚟。」阿敏經老豆咁講,又突然諗出有冇方法可以搵出死神。

佢自己當然就唔識呢一回事嘅嘢,所以佢腦內第一個諗起嘅‧‧‧‧‧‧

就係補習社嘅朋友──神婆。
神婆
有文啦
就喺兩父女行到醫院對出一個街口等馬路期間,一位義工走上前對佢兩個講:

「先生少姐,請支持器官捐贈啊。」然後,義工就俾咗一張小卡紙佢哋。

「好啊。」佢父親接過卡紙,一路等綠燈,又一路好似諗番起啲咩,不自覺笑一笑:「敏啊,記唔記得你細個做過一場手術。」

「記得‧‧‧」阿敏望住張卡,似乎對上面嘅內容有啲深刻:「個陣我器官衰竭‧‧‧‧‧‧」

「係啊,有個男仔救咗你。」佢父親拍一拍佢個頭,回想往事:「佢叫咩名呢‧‧‧?都冇乜印象‧‧‧但個陣我不斷多謝佢家屬,直頭感激到跪喺地不斷講『多謝張生!多謝張生!』真係‧‧‧‧‧‧」

「張生‧‧‧?」

「因為我聽護士講佢哋成個家族都係姓張囉。」

「張嵐‧‧‧?」阿敏雙眼漸漸張大。

「敏?」

下一秒,阿敏頭也不回就跑返去將軍澳醫院嘅方向。喺依段路上,佢有好多諗法,而種種想法對佢嚟講都係不可思議‧‧‧臉上嘅情感都再難以收藏。

佢一直跑一直跑,跑到去當年青少年病房,立即問看更處嘅護士:「唔該‧‧‧我‧‧‧‧‧‧我想搵‧‧‧水‧‧‧‧‧‧水程‧‧‧佢叫咩名呢‧‧‧‧‧‧」阿敏苦惱得握實拳頭,想要記起當年照顧佢嘅姑娘。

「你搵水程‧‧‧深姑娘?」一位看似上咗年紀嘅老護士問。

「係啊!」

「喔‧‧‧‧‧‧你邊位搵佢啊?佢已經唔喺到做好耐啦喎。」

「佢去咗邊返工啊?」

「區內尚德個間基博幼稚園啊。」
瞓前睇到文
唔講都唔記得呀敏係唔識張嵐
阿敏轉眼間,又跑到過去尚德個邊,跑過去個陣心臟一直怦怦地跳,就好似‧‧‧同某種心靈共鳴住一樣。

「嗄‧‧‧嗄嗄‧‧‧‧‧‧嗄‧‧‧」跑到喘氣嘅阿敏不斷敲幼稚園道門。

「請問你‧‧‧」一位職員出嚟開門俾佢。

「水程深姑娘‧‧‧唔該‧‧‧」阿敏認真咁望住佢。

可能職員都見到佢眼神嘅誠懇、認真,都不敢慢下來,點頭就去搵嚟水程深姑娘。

「Hi,你搵我有事?」水程深姑娘行出教員室。

阿敏見到水程深姑娘後,清澀嘅現於臉上:「係我啊,劉偉敏。」

「呃‧‧‧‧‧‧」水程深姑娘諗一諗。

「細個撞咗車嗰個‧‧‧‧‧‧」

「喔‧‧‧係你啊!!?阿敏!!?」水程深姑娘反應好大,上前攬住佢:「你咁大個女啦!仲高過我啊!!!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞