火箭暑假FF討論區2021-2022 (5)- 抽到2nd pick

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
入樽都miss埋
兩場加埋27射拎10分
近6場3分32中3
如果西門肯射,分分鐘仲準過Green。
究竟火箭班Scouting team喺揀Green之前知唔知佢射波屎成咁?定係火箭近年放棄新秀,連帶scoutingteam都變咗白痴?
佢D突破永遠都係一下push cross收波直行兩步半
之後撞埋協防條友比人扑爆/甩手
剛剛Green換入,Curry立即入球3分,跟住Green射波Air 3分,就俾勇士打球快攻2+1。
成個過程都冇30秒。
點解Green可以咁廢?
今場打得算唔錯了(暫時)
kpj唔係有幾球比人foul左應該半場10助
好野! 俾Curry 空晒三分
Christopher愈打愈有
有Christopher 都唔使要 Gerald Green
iverson點解會係度
Curry 着左 ..
比kpj追返curry好過
成隊得佢跟到
唔好俾KT 着埋...
收Green 出Christopher 啦!
又係hi到條毛就吹
另一邊撞到一仆一碌都冇事
又唔boxout
暫時睇火箭今年4個首輪Pick:
第2 pick明顯浪費咗,Green好大機會係Bust,仲要俾平均10M一年,慘。後面有Mobley, Barnes, Giddey, Kuminga呢d全部都好佢好多。
第16 pick揀Sengun OK,但成個教練團隊冇咩戰術俾佢,令佢發揮唔到。
第23 pick又係浪費咗,今季初時連上場都冇機會,之後仲傷埋;同埋睇得出Garuba好raw。
第24 pick揀Christopher唔錯,打落各方面都好過Green,連喺Summer League獨食同上腦問題都有改善。
總括而言,喺選秀大年有4個首輪,其中一個仲係第2 pick,都可以選得咁差,管理層同Scouting team責無旁貸,教練團亦都唔識養。呢個都係莫雷年代輕視新秀嘅惡果。
如果可以再來,我會咁揀:
第2 pick:Mobley
第16 pick:Sengun
第23 pick:Herbert Jones (起碼補返火箭最弱的SF位)
第24 pick:Christopher
garuba同green都係落場成日好易頹,好易冇自信,之後深潛
sengun christopher kpj呢d你睇到佢係有信心,敢做敢試
不過sengun呢排都有d迷失,太想傳波
mismatch比人拉出黎又成日想偷波失位
同埋球探組係要mobley
數據分析同老細要綠
唔記得有冇掉轉,但係老細要綠就肯定
印象你記得啱。
當時呢度都有討論到底揀Green定Mobley,結果大部分人揀Green。
而我係揀Mobley,覺得機動力咁高長人難求,加上箭缺內線;另一方面覺得Green硬件差(瘦、短臂展)同射波差,分分鐘只係同Herro差不多,點知連Herro都不如。
而家睇黎Green中哂我當時所講,仲要加埋出手選擇差同BBIQ低嘅問題。
不過KPJ真係進步神速
季初d波唔係人睇,30場後已經似模似樣
近5場差唔多18+9
有時埋框finish可以tough d用身型頂住上會更好
成日避手避到超高難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞