火箭暑假FF討論區2021-2022 (5)- 抽到2nd pick

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
wood咁打仲係0罰
希望sengun 今年可以練到3分射程
之後放wood, theis 走,俾sengun 上多d
吹到全隊燥底
kpj着左
wood tate都燥啦
成日比人明打明拉都唔吹
回頭一掂就吹
KPJ 適唔適合做 PG?
轉型比d耐性
佢有缺點就係會無啦啦停波,唔多睇到兩個corner位
有時自己攻/想傳中間拿捏得唔好,變左迷惑mode
但係佢都係陣中少數可以帶住個波搵人傳到既人
DJ好多時落場帶得仲衰過佢
失誤好多都係大意,有d同隊友唔夾
有d就球證唔比面,foul到出面都唔吹,每場起碼硬食多1,2個to
至少我覺得近3場隊波都叫做打得幾流暢唔難睇
反而我覺得gg個問題大啲(其實都只係頭四場),我覺得gg搵唔到自己定位,攻唔入,唯有外線射手感波咁
green d帶波拍得住爆袋
green唔好同dj一齊出得唔得
次次呢對一pair出起碼輸多15分
今場唔係有sengun真係睇唔落
Mobley
Snuggs
Barnes

都打出表現

我地隻Jalen Green都仲係on99咁
有排炒,控傳射意識全部超raw
第一步快,跳得高,但係全部有對抗下就用唔到
其實我一早話佢好易變水貨

好可惜抽唔到狀元
Cade Cunningham 唔需要養就係明星級

加上火箭咁多年養新仔嘅傳統
我覺得Jalen Green會變Biggest flop of this draft
剩係睇sengun會開心d
嘅選秀大年拎住第2pick都揀個水貨,仲要對落有大把人才就實俾後世恥笑。
而家就話Green係水貨言之過早,不過火箭一直唔肯養新人,搞到隊波不論球員定front office都青黃不接,如果Green最終變bust,都冇得怪人。
打完頭十場後,如果Green 都係未可以穩定輸出,咁真係有啲bust 味

睇返近年啲Top既有潛力做到all star 既新仔後衛,好似Trae Young, Collin Sexton, Ja Morant, Lamelo Ball, Doncic, 全部打完頭十場後已經可以穩定地場均攞到15分以上,而命中率又正常
炒/唔穩定其實冇咩問題
佢最得人驚係軟件上全部半桶水咩都要練
比唔到你睇佢係有咩係特別有把握/有潛力練到出黎
好命就練到出黎,臭手就咩都唔得
硬件第一步快跳得高係建立係完全冇對抗先有
令你又唔覺佢身體有咩咁屈,剩講增磅都起碼搞2年
https://youtu.be/hhevopE_WbU

依條片0:35 嗰下突破係睇得出佢技術係好夠,冇乜邊個rookie 有佢依種技術

依家佢未打得好,我覺得主要係火箭完全亂鳩嚟打咁,進攻冇乜form, picks 都少, 點玩呀

仲有係KPJ 球商唔夠佢打1號位,某程度上Green 啲突破分波做得仲好過KPJ, 不如搵Green 打一號算啦
咪就係做過一次咁大把
同佢8球3分一樣低機率既事,你好難當佢真係有
仲有你話佢打一號位,你睇下上場基本過場就比波佢打
勁多球帶到撞自己腳爆自己袋,傳到超醫院,係咁岩刷到對方出界,隊友搏老命撈先唔係to,第一節起碼5球都黎,失誤完場好好睇得2
同意火箭而家進攻真係完全冇form,幾乎個個球員都係自己黎,教練團好似放養班新秀咁樣,除非果位新秀好似Doncic咁成熟,唔係嘅話好易養壞個新人。
雖然火箭而家個近代史、教練團、球員組合等都非常不利新人發展,但Green自己都要負好大責任,BBIQ低、出手選擇差、身形過廋都令佢打得差;如果同Sengun比較就更顯得Green唔掂,Sengun獲得好上陣時間同球權都遠低於Green,但表現就好佢咁多。
最後,我認為可以睇一季先,上年Edwards頭半季都係好差,但下半季明顯反彈;如果Green唔係bust,佢最起碼都要喺下半季有明顯改善先得。
我淨係睇highlight 冇睇哂全場,淨睇highlight 覺得佢啲突破分波好睇過kpj
火箭真係冇體系,進攻好似無限單打,啲picks 又垃圾
講真擺Scottie barnes 落火箭,佢都唔方打得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞