火箭暑假FF討論區2021-2022 (5)- 抽到2nd pick

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
雖然都99%無可能架啦
但活塞近年操作都弱弱地智 可以試試
話時話
塞都好似唔係好識養人
留意番
我地仲有23 24 picks
今年draft深度好夠

無論係攞嚟pick/trade都好值得留意
上年stewart bey咪打幾好
個hayes一開波好伏,爛完屎忽季尾出黎有d貨交到
唔好咁講 柒箭都唔算識
柒箭黎講
平平均均啦我覺得
衰極都養過capela
佢都好似係25 pick
前少少就parsons
我諗起之前火撚鳥巴打話支持76用ben Simmons換harden俾人圍屌
我有無記錯

無所謂 佢地損失
對於2nd pick 個Center 有陰影。。。好驚係Thabeet...
選Jalen Green真是似賭大細,不如選Mobley,衰極有個譜。
同埋箭實在太多Guard,反而側翼同內線真係要補,所以唔太想要J Green同Sugg。
至於KPJ,個人認為潛力唔會好高,若有更好新秀可以放棄。況且佢仲有態度問題,唔知幾時爆。
咁火箭好耐冇養過lottery pick,而家教練同GM唔同晒,可以期待下既
我個人好想要Suggs

衰極有譜,上限都幾高
其實Suggs都唔錯,不過唔值2nd pick,揀佢就trade down。
另外,火箭陣容非常唔平衡,一大堆6呎-6呎6,但一個6呎7-9側翼一個都冇,內線就得3個偏矮 (仲要未知Olynik留唔留)。
如果真選Suggs或Jalen Green的話,真係要用而家班Guard甚至Picks換返個側翼。唔係嘅話對側翼強隊如快艇、塞軍點算,球球畀人喺你頭頂射波?
雖然今年係選秀大年,但偏偏好側翼太少。
技術智力兩班波,剩係策應已經差幾條街
以前有條姚明同Thabeet練波,條友球球都走步
KPJ年紀係優勢00年已經打左兩年NBA,同埋D持球能力唔係咁易有佢水平
純粹驚佢心態大爆炸,不過有lucas同見佢同馬田仔幾fd應該暫時冇咩問題
Jalen Suggs 點解話佢上限低,佢打ncaa 打得好sharp, 有腦有大心臟,做到leader 改變到格局

Jalen Green 就真係不了,純得分手,個腦未開竅咁, 睇唔到有能力串連隊波

Mobley 射波手感柔軟,橫移快靈活,帶球都好穩,但就真係膊窄同太瘦,瘦過大學時期AD 同Bosh, 俾一兩年時間操返大隻應該係好好J

但私心啲講,Cade 真係太好J, 俾活塞依啲窮細城市有冇搞錯
@detnewsRodBeard
#Pistons Troy Weaver on possibility of trading the No. 1: "Yes, that's an option."

今年側翼大年wor
可能我太focus頭幾pick,不過今年除了Cade外冇一個側翼值得用2nd pick去揀,但6th pick打後就頗多側翼。
個人認為一係揀中鋒(即Mobley),一係trade down揀側翼,千祈唔好浪費2nd pick選後衛,除非箭可以用wall及Gordon換到側翼返黎。
今時今日側翼價值高過後衛,唔明點解火箭近年組軍好似完全放棄側翼,相反後衛就多到用唔哂,成日打3衛甚至4衛陣。
因為70能力既側翼貴過70能力既後衛

呢排傳緊會向上交易揀Cunningham
如果真係向上交易,火箭要付出什麼?
第2+23+24 pick + 2023鹿FRP夠唔夠?
除非活塞弱智,否則無可能

但總可以試下
最新既消息係 Eric Gordon 加23 pick 換13 pick
如果成事,後續再2+13換1 都唔奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞