【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
今朝起身睇返先知

發覺原來咁多巴打覺得係世界reset ending

我呢個異世界ending 派突然覺得好孤立

劍香黨全部消失晒?
睇完,好完滿
完全同之前d劇透唔同感覺
比d劇透搞到我覺得今次終好好睇
唯一敗筆係隻3d大凌波個樣,好出戲,其他都滿意
A part : 延伸Q劇情 繼續隱喻311地震 第三村描寫點樣災後重建 每個人點重新生活

B part : 為左Q 大改劇情而求9其解釋近三衝發生咩事,但無時間,好多劇情回收唔到

C part : 純滿足自己拍特攝

D part : 補完庵野自己

唯一可惜係因為改劇情 無晒 近三衝後到三衝再14年之間發生咩事
Reset又好
異世界又好
都係去左一個新既世界繼續佢地既人生
趕收工+1
睇返個timeline
最尾九分鐘,一次過補完晒明日香綾波薰三個

痴撚線,有無咁撚趕
解釋唔曬好純粹係因為Q太過離譜
未睇前已經完全冇期望過終可以解曬所有嘢
一日最衰都係311
其實AB個人感覺幾好,但一入CD就。。。
之前d人吹到好垃圾,睇完又覺得OK,雖然都認同唔夠EOE咁好
其實紅區L結界
就係福島既歸還困難區
而佢地就係好似依家日本咁
慢慢清理核廢料 泥土
令人可以返去住
原來搞咁多嘢就係對黐線夫婦成咗殺咗個老婆
Q果時係中央教條都可以做勁多前置工作去fake薰從而達到目的
一過咗第3村劇情 就開一頭問號
3d出戲係特登
表達呢個係動畫世界
係幻想
最後走左入現實

以下係我異想天開
純9up

今次明顯將eva世界同現實連繫左
碇源堂要弒神
而庵野秀明創作左eva故事
所以神就係庵野秀明

庵野係nhk節目講過
整完eva收刀片之後
佢有諗過自殺
佢係爭啲因為eva而死
整唔整死其實都係睇當時製作的心境
製作人死左就真係完喇
特登還特登
整得柒就係整得柒
個part係唔靚
咁之前佢套真哥斯拉隻哥斯拉都得登整到舊式電影嗰種皮套感
好似話明日香係庵野初戀的假想?
所謂C Part其實唔係滿足佢自己拍特攝,而係同the end of evangelion最後貼曬堆恐嚇信同影住實景戲院shot一樣,想大家抽翻個身去現實。

D Part補完自己之餘我直覺佢係同時同宮崎駿講緊佢同宮崎吾郎關系。

仲有Q一方面係受311影響,另一方面係佢想將自己由娜汀亞到Eva成段創作人生正正式式作一個總結先會咁改。
Q 第一幕真嗣奪還戰已經用翻娜汀亞配樂
Q AAA Wander起動個幕更加係重製翻娜汀亞第36集萬能戰艦 Ν鸚鵡螺號出場個段
而今集第一幕巴黎eva總部奪還戰又係重製娜汀亞38集係巴黎大戰

庵野秀明係製作娜汀亞後期種種負面情緒其實係帶曬落去Eva度,呢度係其中一個因令EVA TV版中期開始大暴走去黑暗面同最尾出現咁經典心理治癒結局
唯抱真嗣張相既右邊好似係真希破原型定本人。
其實我都覺得係異世界ending

明日香個pod降落左係劍劍屋企隔離,其他逃生倉又降落左係舊nerv總部,成個shot係放喺shinji見到老母個part之後

所以我個人覺得唔係reset,而係mari同shinji喺另一個世界,明日香同其他仲生存既人就喺原世界,兩個世界都冇哂eva
如果係咁,複製人都唔應該存在?
點解仲有零同真希波
最尾車站有明日香自己一個?咁應該異世界?
但我唔希望係異世界
佢拍<式日>果時真係個Feel係似
但02年結左婚就改變左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞