【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike

寧願佢講多啲野
又要留白估估下
其實今集係拍得好好。
而且eva呢個作品一早已經係出圈,唔再淨係屬於會鐘意睇動漫嘅人先會睇
所以庵野秀明係今次劇場版係好表達自己個人思想,係向緊睇呢套劇場版嘅人表達緊自己嘅思想,唔單單淨係滿足EVA 動漫迷嘅胃口
真, 負宇宙個補完演出一對比舊劇場劇就麻麻地

因為其他人都死曬, 零同薰都係靈魂
明日香未死所以送返第三村(代表佢有容身之所啦)

真嗣打算犧牲自己同EVA 改寫世界(正宇宙), 唯媽推佢走唔洗佢犧牲
但留係負宇宙都係等死, 之後真希波搵到佢再犧牲8號機(+9+10...)先拉埋佢走
明日香係reset世界前踢走佢姐, 因為明日香咁硬頸無咁易肯走
真心勸你地咪去深究內容,要睇得明曬真係要了解庵野秀明一生仲有佢同宮崎駿亦師亦父亦敵關系。
新Eva劇場版係庵野秀明對自己嘅心靈補完同總結。由其最後一幕直頭發生係佢出身地山口県宇部市宇部新川駅,我自己睇完就登佢開心,終於放得低曬佢自己所有心魔
好老實講
舊劇場版好睇好多
不過真心講明日香條線無大家講到禁差,其實交代得幾好,寂寞的靈魂遇上能倚靠的人,無個種隨便分配cp嘅感覺
都真
個幕係幾好
寫佢要贏哂所有明日香
得返自己咁孤獨
仲要見到真嗣有老豆老母攬
轉個撚頭有個人扮公仔安慰自己
比我都上啦
記性差既人表示 每睇一次就要溫返書睇返d前因後果
我睇到一半轉日文算 半桶水日文都知佢譯錯
屌我睇完,睇到我自己內心都得到補完
さようなら、全てのエヴァンゲリオン
唔反庵野了
支持輪迴說既人終於勝利啦

成套劇個世界留低左咁舊劇場版補完之後既痕跡

有d 人死都要話同TV 版舊劇場版全無關係
其實係,當初睇文字劇透一回事
而家睇完成套戲,我中意明日香呢個ending
好多舊畫面重新畫,有用以前新劇場版,舊TV版舊劇場版D表情等等

最唔滿意係D CG位 巨大綾波麗變左巨膠 佢用返以前手畫靚超級多
我理解同啲劇透有唔同

一直有eva既世界
係一個幻想世界
碇源堂話反宇宙入面可以用意志改變宇宙
真嗣得到支槍就變成話事人
佢決定世界要變成冇eva既現實

而呢個改變係超越時間
係一個從來都冇eva既世界
所以明日香變返28歲爆左衫
而真嗣都變返28歲
真希波就應該4、5十咁上下
個樣係唔似
因為佢keep得好
小加持都14歲
即係美里都4十幾
個樣都好後生
真希波都係

佢地當時唔係情侶
真嗣叫佢大波妹
係因為作戰前真希波蒙佢眼
叫自己做大波妹
只係呼應返
當時佢地未一齊
如果一齊都係之後既事
最後除頸圈就正式變返一個從來冇eva既世界
所以個景都變返實景

所以真嗣佢地唔係去左異世界
佢地同明日香係同一個世界
劇情其實無乜嘢,畫面表達方式真係唔知佢做乜鳩
仲有巨大綾波麗個頭我睇到屌咗聲
扮公仔都係真嗣搞既 睇零個補完
劍介公仔套係真嗣導演既工具人

而點解咁差係真係以訛傳訛
淨係睇最後全套eva標題嘅走馬燈都知唔會無關

最後呢集好多嘢都base係舊劇場版
成套戲敗北點係3d cg位到
大白麗鳩到震,個3d模型柒到喊,我寧願佢用返air/真心為你個大白麗
初號機同13號機打起上黎好生硬好唔smooth

睇到最後唯推走真嗣睇到哭撚左,母愛既偉大
明日香同劍介都未扑野

明日香身體有使徒
有無限既生命
所以冇食慾
冇睡意
當然都冇性慾
佢都唔需要繁殖

就算扑野都係之後既事
佢變返28歲正常人之後

啲劇透真係……
屌啲大陸仔啲日文半桶水學人劇透
明明係注入使徒血液
我覺得真心為你係有血有肉好多
唔係好明新劇場版做出黎有乜含意
真希波應該無咁大, 頂多30
官方setting 係唔知16歲定幾多
所以就算加左14年都係3字姐
(等睇Q設定集又點改野)

最尾根本係庵野加料, 賣家鄉做聖地
再加上之前既撚狗, 真係無曬感動位
有好多表面唔夾既畫面
又2d又3d又線稿
係表達緊現實同幻想共存
而最後真嗣決定走入現實
有少少多餘,今次冇麗同lilith融合,其實唔洗整大白麗出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞