【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
當初話要重製拍新劇
講到明係要以entertainment 為主
明明序同破都做得好好地
個個都拍爛手掌(呢個可能關鶴卷和哉事,序破其實都係佢做主導)

點解Q 要咁樣撚鳩我地?
shin 仲要玩到triple NTR?
上未呀
係咪想磨到百億先海外上

shin eva 話俾你聽初戀係唔會有結果
日本人初戀定義係人生第一個鐘意既對象
主角群初戀全部失敗

真治 初戀明日香/綾波 最後同真希波一齊真希波 初戀唯/源堂 最後一齊係真治
綾波 初戀真治 最後一齊係薰
薰 初戀真治 最後一齊係綾波
明日香 初戀真治 最後一齊係劍劍

反而配角群全部都成就初戀
劍劍>明日香
司令<->唯
加持<->美里
冬治<->小光
<Q>開始庵野似想推翻<序>同<破>
eva不嬲好睇庵野既精神狀態
成個風格變左謎語人世界同好似佢自身經歷咁
同埋因為係佢自己剪(睇nhk), 佢覺得睇得明 =/= 觀眾睇得明

khara 鶴卷 同 前田 頂多都係輔助管理位
最尾庵野話OK就OK既啦
除左佢老婆仲有邊個控制到佢(但都未必得)

<Q>入面暗中塞返EOE d audio track,
佢背後仲有太多野收埋剪走唔講
仲得90mins...得part A,B,C 無左D
D就係<終>行紅土,
之後又塞落返落<終>度(曬左十分幾鐘)
<終>兩個半鐘其實都講唔曬個故事
我睇死BD起碼三個半鐘

不過依加個時代仲有幾多人會覺得佢個謎語玩法有趣咩
想票房勁又米新海誠玩法, 最尾嚟個重逢, 大家收貨

老實講睇CP都係虛同挑逗你, 實係佢想你睇佢既經歷
依加"正史"漫畫米救火俾糖

唔好話我LAS走火入魔
企左3個月都無咁上下意志力一早跑走左

見你係LAS同伴, 我個漫畫頁一頁同你搵糖
依加有根有據慢慢講
LAS黨未輸, 所謂劍劍根本捕風捉影, 子虛烏有
由明日香個補完最尾都係要真嗣同明日香直接告白
就知道真嗣係明日香心入面既地位有幾高

------
第二三頁 旁白 萬葉集 卷十五

「烏玉ぬばたまの 夜渡よわたる月つきに 有あらませば 家いへなる妹いもに 逢あひて來こましを」
「漆黑烏玉兮 越度闇夜明月矣 若吾為之者 可以騰空翔大虛 前去與妻相逢來」
譯返做白話: 「若我是那可以騰空翔大虛的明月, 必渡過漆黑烏玉的黑夜, 前去與你相會」
Ref: https://miko.org/~uraki/kuon/furu/text/waka/manyou/mana.htm

係前面萬葉集仲係通篇言情(「相聞歌(そうもんか)」男女の恋の歌)
寫緊牛郎織女, "海邊望月"然後就係依度各陳心緒
「年としに在ありて 一夜妹ひとよいもに逢あふ 彥星ひこほしも 我われに勝まさりて 思おもふらめやも」
縱令一年間 唯有一夜與妻逢 牛郎彥星者 縱令其人憂思者 戀慕豈能勝我哉
「神古かむさぶる 荒津崎あらつのさきに 寄よする波なみ 間無まなくや妹いもに 戀渡こひわたりなむ」
洽猶神古兮 稜威滿溢荒津崎 寄浪之所如 相思濤濤無所絕 時時刻刻戀妻哉

日本經典言情講思念玩法, 已經係糖

------
第六頁

真希波問明日香見到真嗣 會唔會吻醒睡公主
真希波根本就清楚明日香鐘意真嗣好耐
中間鏡頭係明日香開口但無聲出就似係猶豫緊自己應該做咩好
但最尾都係打鳩真嗣先講

------
第八頁

本身8號機前衛回收初號機, 2號機掩護
真希波一即刻話plan B, 一齊回收初號機
咁樣(明日香真嗣相見)小狗君都會好開心
明日香少少面紅, 依個表情,
眼珠向右下通常指內心感受,情感觸動

------
第九頁

明日香"望月"講 Baka真嗣已經唔係度
"望月"係指咩?細味細味

------
第十一頁

憂傷咁回憶以前同真嗣一齊出門返學既笑容同飯盒
會唔會太長情, 同真嗣既生活對明日香會唔會太深刻, 依種感覺

------
第十三頁

明日香同真希波講 我都係去啦(指plan B)
真希波見到你個傲嬌終於老實啦, 暗笑(爽)到呢

明明有新駕駛服(睇返第二三頁)
都要著舊果套又為咩?

另外明日香去見真嗣先會有放低部遊戲機既鏡頭
其他人如果有遊戲機係身就照打機

-----
第十四頁

真希波話唱緊既歌係俾公主"應援"
歌詞同"應援"咩? 心照啦

-----
<Q>一開波, 明日香係前衛回收初號機
真希波反而係狙擊打support, 說好的plan B?
真希波之心路人皆知

另外真希波係漫畫睇緊本書叫
如何成為SF小說家
回收初號機前夕又可以出套動畫了
順手補埋真希望唱既"應援"歌

森山直太朗「若者たち」
https://www.youtube.com/watch?v=zDewOyfuIXU
繼續唱落就係

「君のあの人は 今はもういない
だのになぜ なにを探して
君は行くのか あてもないのに」

你的那個人如今已經不在
但為何依舊在尋找著
你還要繼續前行嗎?即使已經不在了

撐住
不經一番寒徹骨,怎得梅花撲鼻香
巴打咁有心機打咁大篇野

未得閒研究首歌詞講乜

真希波不改口蜜腹劍賤女人本色,太令我感動啦

LAS 應援團長幅圖個教訓實在太慘痛
個畫師好似上映之後就無再畫eva 既畫
十個真希波fans 有九個係LAS 應援團
真正既終極背叛
好撚慘

真希波首首歌都係潤鳩明日香
巴打邊到睇撚狗糖漫
Reddit r/evangelion本身有
但聽講話俾gay佬同腐女del左(唔知真定假啦)

食糖:
Some mods over on r/evangelion have a rep for abuse of power regarding their, let’s say dislike for this ship.

on9
庵野秀明展(HIDEAKI ANNO EXHIBITION)
会場:国立新美術館 企画展示室1E
住所:〒106-8558 東京都港区六本木7-22-2
会期:10月1日(金)~12月19日(日)
時間:10:00〜18:00

lm睇庵野再撚eva fans
幾時先有得上

早啲上UA係咪可以挨多陣
印象中Eva香港票房唔好架唔會幫佢挨到
係咪就係因為票房唔好搞到打死都唔肯上
根據之前幾套經驗,
起碼要等6個月, 快則8月9月
慢則10月之後

同埋khara仲係度不停搞日本國內市場, 饑餓營銷緊
依加上畫左99日, 終於過左90億yen
佢地應該會繼續諗計沖100億yen先
話唔定嚟個4.0+1.02或者再嚟個漫畫

日本動畫電影好睇重國內市場
由其庵野本人不嬲想爭返啖氣

題外話, 東映話印得太多特典真係笑左
依加明日香既特典都仲未派曬
最尾特典應該越夾越多野
我見 twitter, 影出嚟本新特典好厚好揼本
請問而家點先可以睇到
唔覺戲院有上畫
得日本上左
https://twitter.com/evangelion_co/status/1404652189780373511?s=20

突破90 億啦

應該無下一輪特典啦掛
照計呢一轉去到100億就落畫
張海報都收埋黃昏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞