【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
講開
我唔明明日香最後係點

明日香回憶細個嘅事情交代完,13號機射咗明日香出去,之後...?
射返去劍劍屋企

跟住無啦
去咗有劍劍照顧佢既地方
睇左好多人討論,我覺得最合理係
真嗣先後送走薰 零 明日香番'原世界'
本身想犧牲自己成全所有人,但源堂同唯出黎代替佢幫佢reset世界,所以Mari先見得番真嗣接埋佢走
之後成個'原世界'reset, 所有同eva有關既野都消失哂, 因為eva從未存在, 佢地都唔再停留14歲
其實作為終章,想佢最尾交代多小小D人生活
仲以為櫻會見返佢大佬,加持會拜佢父母既畫面
但彈左去平衡世界
如果最尾車站明日香仲係拎住遊戲機係度打機就唔明講法
明日香再次拒絕真嗣個補完就正但睇落似手機

同埋成個明日香成個補完就係驚醒mode,
真嗣無同明日香有認真溝通清楚, 零同薰都有傾清楚有共識
明日香果個真係告白完就啦啦聲踢佢走, 明日香起碼驚醒左3次
薰仲問真嗣明日香走左你唔寂寞咩
沙灘既明日香好靚
nhk 有講過part D 完全唔夠時間做
加上套戲太長
所以無時間加入其他人既結局戲份
係 所以我覺得唔存在咩平行世界
總之就係所有野reset,從頭再來,喺新世界所有人都幸福
如果唔係得番村落d人要繼續重建世界就未免太sad
既然eva消失,作為結果之一既第3村都應該reset埋

不過講真,我想佢花多d時間講講重建後既世界
作為咁多年fans,終前半又用咁多時間講其他角色
好應該描述多d唔同角色既後日談
應該由頭到尾都係得 正宇宙同負宇宙

真嗣都係講"改寫世界", 我都唔明樓上咁多層講咩平行世界
reset 正宇宙 無左EVA先係庵野個解脫
鈴原櫻同小加持實在交代得太少
理解到櫻嘅矛盾,同埋俾人笑佢係病嬌嘅原因,Q嘅時候已經覺得佢地咁憎真嗣其實好無理,結局解返呢個結算係回收咗,但作為同TV版有出現過但結果不同嘅特異點來講,其實櫻值得更多戲份,而唔係淨係出來俾明日香吐槽佢係唔係人地老婆

加持如果可以有一幕睇佢點睇美里,成個角色會完整好多
長髮零好正
因為彈明日香番去個幕令人太多暇想
仲要有幾個Wille d人番左第3村既畫面
令人覺得第3村既故事係仲有後續

但真正結局應該係
即使可能有過唔同既eva平行時空
總之宜家就話你聽,所有人都已經放低哂eva戲服
唔會再有eva既世界
從此以後只有一個冇eva既世界
因為eva ban咗18+同人
話說 果d 1.0 2.22 3.33 同呢集3+1 的用詞有冇解說的?
序破Q的名就係上電影院先用? 發行就用數字?
佢肯講前日譚同空白14年都謝天謝地
後日談就算啦
雖然khara死都唔認同真希波同安野夢洋子有關係, 但睇落似係
除非佢設定集有野推翻到依個感受啦
上映都有用1.0 2.0 3.0
2.22 3.33 只係version問題
發行時可能多左 或 改左少少畫面 d數字只係用來區分唔同版本
劍戒有少少似加持
去左現實世界
「醒啦 咪再做毒撚」我梗係覺得庵野係想咁講
一直都想咁講
mari到底係邊個咩來歷 好似到最後都無明確解釋

一貫用熟朋友稱謂去叫司令同阿唯 冬月回憶又有佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞