【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
真希波同唯係同學點會16
真嗣煲老藕
自己最深刻得幾幕
零變橙汁
美里死
最尾渚薰個段
明日香爆衫個段
one last kiss個度endroll個幾首歌
真希波16歲係同碇唯同學既時期
真嗣14歲時
佢起碼30
最後真嗣28
真希波起碼44
睇住明日香出哂自己全力,變使徒都在所不惜,最尾原來係圈套嚟。。。。連自殺都自殺唔到,好撚慘
都好過eoe啦

佢有好多細節都有呼應返eoe
只能說 我覺得二次元都係留番二次元好
終 前半部分好連貫到序破Q,但去到後半大戰就太跳脫
前半部分睇得出庵野好有心想填番前3集既坑
尢其Q,睇完終就覺得有好好解釋到大部分人呢14年來面對d咩,特別係美里,佢支持真嗣,雖然結果係近三沖,但佢其實冇怪過真嗣

但後半就完全係庵野自己既世界,老實講我唔太buy呢種方式,雖然都係唔知up乜9,但舊劇場版好睇好多

套戲前半我比足100分
後半我覺得得70分咁上下

我最失望其實係點解要分開,宜家好似送走左明日香,自己去左另一個世界永遠唔會再見到咁,我只係想睇到大家完完整整一齊生活係同一個幸福既世界
當初應該為錢同試新技術, 開新公司無本錢, 靠EVA頂
依加有錢搞埋地產, 庵野佢有得揀緊係搞最愛既特攝唔好
(初號同第十三號打鬥就係用特攝方法拍)
你睇庵野nhk諗劇情應該諗到癲左, 鶴卷同前田收到劇本睇到呆撚左
鶴卷個難受樣就知就算係佢依個LEVEL 都唔知發生咩事
攻打nerv個段認真不知所謂
同一大堆人偶eva玩槍戰
仲要個bgm好無eva感覺
以為睇緊其他戲
仲有真希波食eva個段
啲分鏡以為睇緊江戶時代劇
嗯, 精神係依個數啦
但肉體應該唔係
其實我睇完都唔覺有咩劍香配
Btw 邊個做翻譯, 間唔中會譯到我黑人問號
最尾實景果度初初望到d人以為係cg,但個鏡頭越影越遠果陣又覺得係實景
唔係單純想見番唯
係想唯解脫
冇左eva就回復原狀啦
所以明日香先爆衫
真希波係同美里差唔多年紀

薰麗就本身唔係人類
地位特殊任佢講
文字劇透話劍劍同阿香扑野真係吹到天花龍鳳
阿香只係想搵屋企人去拍下佢個頭讚下佢咋
明日香話真嗣需要一個阿媽

其實佢自己都係需要一個老豆
劍介同佢冇性關係都咁照顧佢
好似父愛咁無私

而真希波都係不求回報咁幫真嗣
又好似母愛咁無私

呢個結局係好美滿
我反而最失望係同我講"改寫世界"去解決問題
世界就算幾令人難受同失望都好, 我地都只可以努力改變現狀同未來
"改寫世界"依個答案真係庵野江郎才盡, 佢先係果個仲未好面對現實既人
段bgm係來自舊時嘅特攝戲「惑星大戰爭」
所以會咁諗好正常 庵野借佢滿足自己私慾
我真係睇唔出點show到佢地之間有路,班架仔真係忽上腦,利申初號x十三號機黨
rebuild of evagelion
amazon個翻譯, 幾十個錯漏位睇到頭都痛
錯到勁明顯, 台灣翻譯嚟
係... 後半睇到好出戲
認真呢段直頭差
真嗣既理想世界就係海咪咪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞