【庵野撚狗苦主區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (7)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
咁又好奇
舊TV入面都係得初號機可以食使徒攞S2機關
新劇場版入面二號機都係都獸化MODE
有無講過點解八號機可以食哂咁多部機就當融合左
趕收工
真係有小小趕收工FEEL
最慘係 <破> 搞到 近三沖, 個個都憎真嗣, 但零補完係一句多謝就無
多謝係咒語入面份量一般, 所以依度先叫撚狗苦主區
明明黑零都有份, 白零咁樣就算
因為TV 同新嘅世界唔同掛
黑波條線睇得最舒服但最虐
就算綾波換咗幾多次都好,都係一樣會鍾意真嗣
完全冇諗過同你辯論,唔好意思

其實你講得啱架,好多野都係出嚟呃錢

仲有我冇否定設定,相反我係完全接受作有設定存咗,下次睇清楚下人地講乜先,多謝
但漫畫同今集都係有衝突
漫畫真希波作為師妹後來先嚟, 但今集好明顯真希波同源堂一早已經識既
比唯同冬月仲要早, 同源堂應該幾fd, 起碼玩左源堂兩次
今套電影意義上 = 高達系例TurnA。係代表所有EVA故事完結

今集真嗣渚薰最尾已經好白咁講咗出嚟,佢地之前已經見過好多次 (TV 舊劇場 漫畫 新劇場版) 。無論之前所有故事係輪迴定平衡宇宙 (<呢點根本完完全全唔重要亦都冇討論意義) 今次都真係完結,大家應該係時候放低EVA。

所以仲話設定上有衝突我真係好直咁講:真係多鬼餘,No Hard Feeling。
你個例子作為論據真係弱, 富野當初夠想完結同整死高達
佢又米出新作G 代表咩野姐, 純粹係有種解脫感咋嘛
同埋我係陳述緊件事, 可能有主觀睇法但唔係你諗咁咩多鬼餘
如果真係多鬼餘, 設定集都嚟都係為左厄錢既姐
又的確係既, 但請唔好否定設定有佢既討論空間
完全冇諗過同你辯論,唔好意思

其實你講得啱架,好多野都係出嚟呃錢

仲有我冇否定設定,相反我係完全接受所有設定存左,下次睇清楚下人地講乜先,多謝
係唔係大家睇既角度唔同
見好多人都好抖結其他角色最後點點覺得描寫唔夠
但最後果段都表現到真嗣大過仔
面對老豆同時行佢老豆相反既路
最後世界reboot全劇終前見大家都搵到歸宿
未來就隨緣而安唔好再執著
艦入面既L結界濃度太高
心結呢樣嘢唔係話解就解嘅
實際上係套嘢就算加到四粒鐘咁長都一樣會唔夠喉
有幾愛,自然就有幾唔捨得
14年前都講到冇筆直維修都要分先後
14年後無限咁整
枝陽電子炮勁左8倍
黑麗其實算好運
一直以為自己係為主人而活
係第三村發現自己可以為自己而活
知道會變橙汁 唔捨得第三村而喊
最愛既人比返個名佢
佢唔再係複製人 變返一個人
Eoe好多人以為死剩真嗣同明日香
新版就好多人以為真嗣去左異世界

美里加持最後都有可能復活
變返一個從來都冇eva既世界
明日香變返28歲
日本都變返一個正常既城市
咁美里都冇死過

明日香應該係破之前已經識真希波
真希波應該16歲已經上過eva
係碇唯好朋友
而明日香細個都見過真嗣
佢地應該係同一個圈子
真希波係認識細個既明日香同真嗣
所以叫佢地公主同小狗

而明日香一直受訓練
真希波應該都係
佢地一早就好熟
屌你講返守陽電子砲
MARI支傻系機關槍射射下就過熱熔斷左
對面支陽電子砲連射都無事
nerv個邊先誇
成個畫面都係佢地d機
但係成個基地得返老豆同阿伯
即刻死埋添
係咪佢地兩個個plug都插深左
好似件新白色衫就係為左咁
碇源堂同尼布甲彌撒之鑰成左神
所以做到好多野
不過庵野到底有幾憎明日香
次次佢都比人打到重傷
2號機輸親都大破 由tv版到終
諗返佢成左神
噤口中既殺神係唔係想個仔超越佢
佢自己都講左希望真嗣做野令佢快樂
或者眾人皆醒我獨醉
我無諗住跟庵野講咁講放低EVA, 佢放低或者係好事
但讀者放唔放低係讀者既事, 讀者執著係咩位都係佢既自由
我理解你既唔同意同感覺, 但唔同故事係設定上有衝突唔可以作為討論既話題? 不過就此作結啦, 的確咁執著設定同細節真係自討苦吃
Q+終 係三衝後14年
破 最後係近三衝
如果睇返破最後既 原本Q個預告
mark6係落左去最終教條

而終亦證實三衝係mark6+莉莉C

9-12號機 + 四艦 只可以理解係破至三衝時已經整緊或就整好

而加持Jr都係破至三衝之間屌返來

因為311而改晒劇本
無人知 近三衝 到 三衝 中間係幾多時間

依個期間原來就係原本既Q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞