Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
通常都係一路玩一路改建
一開頭人口太少咩都未解鎖
所以唔洗理靚唔靚諗辦法增加人口同收入先
係ar , 你起好巴士接駁就會引到d 人去搭地鐵
城市幾時擴展都得, 需求低d 人咪慢慢搬入去
高密度咪會人多車多, 要交通接駁整得好
唔係成日塞車
THX

我之前賺左大堆錢
起左個無人區, 有人搬入去
之後我係舊區由低密度變高密度
然後舊區就勁多人投訴地價過低
我狂起公園, 但無幫助
然後交通公具又赤字,
我局住CUT巴士
但無左巴士好似又令人更加不滿

另外, 真係想問下, 地鐵係咪2個地下站都可以成到一條路
定係一定要搭一個地面總站?
係,地面地鐵係後期update先加上去
唔需要用巴士接駁,少人搭地鐵嘅主因可能係該住宅區本身好少人去工業區工作
我所有公共交通都蝕錢,我有成十幾條巴士線,好多人搭,但依排煩緊點解佢地埋站,係都要突個尾出嚟頂住條線,搞到塞車

另外想問下,有冇d咩mod係起高速公路?我本身用緊官方個香港地圖,整咗3個高速公路出入口入城,但見條3+3高速公路都紅曬,勁多車,我可以點搞
你嘅意思係起多d出城嘅公路?如果係嘅話好似可以搵搵 outside connections mod,可以自己加連結市外嘅 outside connection
唔係,我意思係本身我自己個城市有三個出入口去其他城市,但係其他城市嘅車好似多到我本身條3+3線高速公路承受唔到,之前有用過其他mod可以有其他種類嘅路揀,但係唔係所有地方都可以用到4+4線高速公路,我聽日補圖
整多幾個出口lo
你睇香港果d都係成日塞架啦
其實我應該唔算小,我唔係出城塞,係其他城嘅車過嚟我個城,搞到條高速勁高車流,我都唔知搞咩好
我本身城內都係以隧道連接不同地方,所以我有好多隧道去唔同地方
已補圖
齋咁睇好似問題不大?
可以考慮匯合時加多幾條行車線,避免d車要互相讓

例如你最上面嗰匯合處 東西路東行落南北路南行:
但我高速只有3線路,同埋我整唔到個靚嘅半圓出口,所以我先用官方嗰d路,有冇mod整靚嘅交匯處?
高速得三線買 pubic transport DLC或者裝吓network extension 2
4/5/6條綫嘅公路: Network extensions 2
整靚交匯處:Move it

整公路必備仲有 road anarchy,無mod整唔到逼真嘅路
dlc要等特價再買,早幾日買呢加買心理唔平衡
好,我望望,但move it點整靚,我一郁d路就攣曬

我參考真實地圖+move it 整嘅一個公路入口
巴打可以參考下
同埋等高手批評指點
條路拉到咁長個彎又唔係特別闊
有冇真實地圖相睇下
我主要係用佢整sharp angle(例如公路匯合)
整靚嗰 exit lane 同 merging lane,之後先將兩個連埋一齊

搞咗整晚嘅臨海新區,之後再美化
下面空地唸緊擺郵輪碼頭
個填海海岸線好靚
一時間搵唔返,係參考日本市郊嘅公路入口
諗住有空間就整長少少,費事整到咁迫夾
啲車轉彎時會唔會飛出嚟
無留意,個彎太急會飛架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞