Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
新手有啲問題想問下各位大佬

1. 用ploppable rico revisited 將啲內置嘅特別建築變成商業
但間唔中會出error話broken assets跟住就唔見咗
連settings都見唔到個啲建築
要再重開game先見返
請問有冇咩解決方法?

2. 喺workshop down咗啲樓
用rico擺落去
但係發覺有好多問題
例如犯罪率極高
但明明已經黐住條路
係咪有啲咩做錯咗/未set?

唔該晒大家
幫自己推下先
咁有冇路有埋隧道內壁?
我見除左network extensions 啲路都冇乜
Highway推呢個collection
https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=1888581095

如果電腦勁啲嘅呢個都好正 英式似香港style
https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=1936459427

記得用loading screen mod同sub齊required items
新手想問下有冇得resize d prop 例如放大個垃圾桶咁
Procedural object
我見youtube 示範po時個object 有幾個node
但我嘅prop 得一個node 咁係咪冇得搞

同埋用咗po 係咪會disable咗原來件prop個function?
Prop本身係冇function嘅
Building轉做PO就會變做裝飾
冇咗原先個function
要resize正常要先撳edit 揀scale
就會出咗x y z axis畀你較
broken assets 即係個asset 有問題,我會選擇unsubscribe 咗佢搵過第二個

第2條問題我都試過,不過係垃圾車入唔到去,搞到最尾成棟樓啲人走晒,用過move it tune 位都係咁
最尾我都係決定唔要個asset
以前可以按車種收費,後來Cut 左
不斷加出入口囉,同埋要有一定by Pass 穿過個區。
同個引擎/電腦負荷有關
齊曬都要時間
遊戲機用手制好似無咁方便。
一定要Ram 多
呢加冇事,冇塞車了,但唔知點解我d商業區都話冇足夠貨品賣,明明我高速又冇塞車,d貨車又入到城,城入面自己又有工業區
唔該晒巴打嘅解答
但係明明係將內置嘅特別建築變成rico
唔係自己down嘅assets
點解都會係broken assets??

係呀 啲樓有好多問題搞到變咗冇人住
唯有試下其他啦
服務車入唔到去應該會顯示"T圖標"
有時一啲路怕啲車到唔到或者係出車/停車位衰
可以用 spawn point mod 自己較
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2511258910&searchtext=spawn+point

RICO 出現社會問題都可以係大廈住戶過多
人太多無野做就會搵野偷搵人打老笠老強
呢樣可以注意下
多謝巴打建議
不過我見警察局嗰啲出車係正常
可以去到其他地方
只係去唔到我down嗰啲樓
而且啲樓都冇出“T圖標”
啲居民係可以正常出入

btw 啲樓係校咗“實際人口”(?)
一幢成百幾個家庭
可能會試下唔好用呢個
用我上高介紹個mod check下個spawn point(停車/開車點)啦
仲有其他實用功能
我理解係大廈出入口同停車/開車點係分開
人到到服務車未必到到

realistic population 唔好開啦
開左都唔realistic 仲整慢部機
自產唔夠就會入口,咁要睇你成個道路網。
高速公路冇塞車,係車多,小小紅,其他地方完全冇塞
有無駁曬四個方向隔離鎮?
即係點?
即係你要駁曬四面聯外嘅方法囉,客機貨機碼頭,有鐵都最好駁埋佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞