Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
睇下點玩

高手同新手既分別就係呢度, 控制用幾多asset 去做一樣的事。 你不控制,多多都不夠。
其實裝咁多accets 你會唔會記得自己有邊d assets
有啲 assets 表面上係一件, 實質上仲連埋啲props
每個props 都會當係一件assets
所以其實10000左右assets都唔算多
你可以裝loading screen mod睇下自己大約玩到咩程度有幾件assets

同埋正如上高個巴打講睇你玩咩
一般黎講32GB ram 係夠用
反而係1tb SSD 就有啲抆水
因為隻game唔似其他game
如果裝落hard disk你每次save load都會好慢
所以一定係裝落SSD
如果用埋workshop assets 隻game就會慢慢變得肥大
連埋本身你啲系統檔案/其他game/adobe 1TB好快就爆
打尖L搞到成個城市塞哂可以點搞?另外起左條bypass但啲車死都唔肯行

首先的士數量應該過多

另外就用TMPE控制每條車線可行駛嘅車種
Ching一講完的士廠就自焚左

btw 重開game之後啲車又肯行bypass解決左問題
都係要裝多隻便便地的harddisk 有so. 絕大多數的steam game 都無需要 用到SSD.
點解有時明明起乜都冇嘅空地上面起嘢會話space already occupied?

workshop 最近新出既輕鐵真係整得幾靚
可惜我座城既電車路網比較多急彎唔係太適合
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2572748601
個天橋好靚
用左咩mod ?
想重新玩返但唔知買咩dlc
舊mod 仲用唔用得返
開新save啦, 舊save有機會用唔番
Mod 方面如果你懶既可以用番我個collection
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2299179659
入邊啲mod係我依家用緊既
可以按情況使用
留200gbssd 比佢係咪都唔夠
200GB好足夠架喇
正常應該唔過100GB
有咩DLC係必買?
Sunset Harbor (捉魚)
Mass Transit 好似幾有用
Industries (玩工業種田)
Campus (開大學)
係我依家覺得比較有用 (日系造景玩家)

Natural Disasters
Snowfall
After Dark
呢啲就可以減價先買, 不過買左無壞既
其他radio pack , creator pack都唔洗買
creator pack 我只係建議買Modern Japan
ps: 以上只係個人意見, 其實我唔熟, 其他巴打幫下手
我sub 左你d mod 但入到去好多教唔識攪同話我有error
唔洗擔心,你係咪成個collection就禁add左?
簡啲你識用,必要既用左先 再慢慢揾嘛
因為個collection 正常應該無error彈出先係(因為我都用緊)
最好就unsub哂你之前啲mod先
可能同你之前既mod撞左
同埋要開新save
已經係咁 有排睇d mod 了
介唔介意講個error msg係咩?
本身有無用其他assets?
已到unsub 晒再follow
有冇側式月台嘅雙線雙程電車軌馬路mod推介?
用咗呢隻輕鐵之後先醒起game入面原裝嘅雙線雙程電車軌馬路係島式月台,根本唔match香港輕鐵

workshop 最近新出既輕鐵真係整得幾靚
可惜我座城既電車路網比較多急彎唔係太適合
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2572748601
有冇側式月台嘅雙線雙程電車軌馬路mod推介?
用咗呢隻輕鐵之後先醒起game入面原裝嘅雙線雙程電車軌馬路係島式月台,根本唔match香港輕鐵

自膠
係四線雙程至啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞