Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
玩下1:1/1:1:5既香港map啦
加埋依家既assets起出黎個效果幾靚
香港全景太細喇, 無咩位起野

btw大陸仔咪理佢地啦, 個腦發育唔健全
又話出支那版嘅
起新發展區好悶

高空圖

諗緊東南部再填出少少打破條直線,不過未諗清楚填出黎起咩
New Super Powerful Tool for Network Building - Cities: Skylines Network Multitool Mod https://www.youtube.com/watch?v=tfUZKySldFk
20+ Uses of the Node Controller Mod for Customizing Roads - Cities: Skylines https://www.youtube.com/watch?v=9l41Yxbjeyk
除咗想當年一開始玩就有呢啲 plugin 之外,亦喺度諗如果 Youtube 早啲有分段就唔嘥咁多時間睇呢啲長片或者靠人手打時間位
PLAY TIME起碼會少幾百個鐘, 之前真係起得勁辛苦
Cities: CADLines
文娛康樂設施/大學
新黎報到一下

如果唔係要手動清晒場重新起過
取消save file,咩事都冇發生過
對唔住我係白痴仔,cover咗舊果個

想問下有無邊個mod 係可以delete 想裝Network Multitool 但唔知會唔會好食ram
Sor,呢排少追呢個post
之後我分別d/l咗兩款側式月台電車軌嘅四線雙程路mod
一款係用原裝嗰隻連電車軌四線雙程路改出嚟
另一款係第二條link嗰位作者嘅作品

不過好可惜
前者嗰款條路起出嚟嗰陣,本身每隔一段距離已經有電車站上蓋喺度,無論我有冇同條路過電車路線喺嗰度加站都好
後者分開幾款,一款係兩面路則有埋單車徑,但係闊過本身原裝四線/六線雙程馬路,唔可以用兩邊起咗樓嘅現成馬路直接upgrade
冇單車徑嗰款就再分路軌係石屎地面或者石仔路軌,但係兩款都係同前者啱啱相反,唔會喺你set咗電車路線車站嘅地方show站牌同埋上蓋

最後都係放棄咗,搵另一款左右車身都有車門嘅LRV車廂代替佢就算
你可以學我禁自已砌, 香港電車站唔難整
依家仲有人整左白香港巴士站
用PO放上去fit哂
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2588962365
唔知點解電車好似比較少人玩
明明日本禁多電車, 但竟然無人整日本電車路
youtube上高都係拎火車路黎當電車路

另外其實歐美系assets 雖然比較貼近隻game既風格
但玩耐左就會發覺少左好多detail(例如行人路過高)
所以砌香港地景都唔會好似
唯有用愛包容

起左條bypass 都係塞到仆街
拆_哂啲迴旋處啦
同埋用盡量少用3+3以上既路
交通就會好好多(好似係)
迴旋處唔係唔得,不過角度唔應該係接近90度?
咁樣轉彎架架車都要減速,一定塞啦
你係咪起少左條南行Highway入口
班友迫住一定要搭火車南行?
好似全部車都塞緊去車站排隊?
北行出口都無?
話說有冇人可以講解一下地鐵點先可以有人用?
拉左幾條線
地圖右手邊巴士線會發達啲
但係左手面就已經係軌道交通主導
但係都接近零的使用率

要發展咗有office 住宅區咁 同埋離個站1km內唔係太遠咁先得 一係拉啲巴士綫做shuttle連接兩邊
你講嗰啲我全部都做咗
圖中間有個郵輪碼頭入面都IFC之類的office
咁開咗三條地鐵線
其中兩條線去返圖右華潤總部果邊
另外一條就去返機場同賭場方向
而家唔喺屋企
今晚先再send多一次交通圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞