Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
起六線都無用,ai只會選最近個條線
之後6線全部排隊轉入同一條線
用mod開動態車線都無用

另外就係公共服務
明明有需求都唔出動
特別係霊車,成個city都係死人
起再多都無人收屍
PC
好多野係ps唔方便調整
加埋有mod可以玩
無人會推薦你ps
呢個ai情況,唯有用TMPE將某類車輛禁止行某一條線;譬如兩條只可轉左嘅線,一條線封禁咗私家車、貨車,另一條線禁咗巴士、服務車

唔係最好嘅辦法,但係可以舒緩塞車問題

至於第二個問題,我暫時都唔知點解決
謝巴打
有mod 方便好多
無mod 好多野做唔到
又砌唔到景
原來可以咁限制?我岩岩用TMPE較中線左轉可以入左邊兩條線,咁樣好好多
全地圖環狀線,6條線
一個入口
100個左轉出口
6線車係第一個出口之前全部塞入第二線
不論佢去既係邊一個出口
this is AI
唔明,冇畫面
係打尖方面AI非常貼近現實
試過高速出口倒灌
高速中線有打尖車塞死
然後快線又有車打尖
成條高速癱瘓
第二個問題可能車輛到咗上限?師兄有冇用more vehicles
有上限? 係幾多
好似萬幾,用咗mod都好似唔夠

隻game痴線到道路都有上限,依家靠拆水管維生
DLLM唔怪得個數字彈下彈下唔出車
又分享少少另一個起緊既城市
====================================
臨海市中心,專登將商業區起係地圖邊緣,住宅區放遠遠。等市民感受住大西北每日搭長途車返工既滋味。

城市另一邊

住宅區,各住宅區有特快巴士線直上高速公路去商業區。

巴士總站,但巴士線太多,原本中間4條車坑唔夠用,所以將多人搭既巴士線上車位放外圍。

所以e家d 人都寧願慢慢砌景都唔會整一個超多人口既城市
人口10~20萬左右應該會到個limit
我記得好似行緊既車最多係65535 架?
嗰個係活動人口
行既車好似16000左右
我人口得40000
但靈車同垃圾車個count成日彈下彈下
好耐先出到一架車
係唔知乜mod撞
我都係咁
又到steam sale入番sunset harbour dlc
關晒試都係咁
開mod可以加到6萬,但係得都唔夠
之前淨係買左game
依家買邊隻dlc好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞