Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
明明有兩條線d仆街車都要淨行一條線 有咩mod可以搞點班仆街
你可以睇吓 佢哋想去邊 同由邊到過嚟

之後 拉條高速共路比佢哋

高速公路都唔掂 啲 睇吓佢哋係咪想返工

係嘅比條 鐵路佢哋
好有馬鞍山嘅feel
今日進度

避風塘

海角低密度住宅區

市區全景圖(仲未將兩岸駁埋一齊
人口 750,000,未有(同埋唔諗住起)地鐵

有冇人知咩MOD會搞到醫院冇車出???
用左幾多格先放到750k人口?
rico人口增加大法?
以格計應該唔多
用咗唔少香港公屋asset,密度高
cpu 勁ram 多就得
ram 最好有16gb+
去睇下大學機啦

10k 應該夠買i7果d 有突
TMPE
有個咩intellenge AI 果d
識得自己搵路

不過你唔夠路都係會塞死係出入口果d位
呢幾日重整左部分巴士線
將一啲同地鐵服務重疊嘅路線成條delete
再加埋免費交通政策,都好似冇乜起色
下圖為一個全新住宅區,仿香港大型屋苑(WIP)
只有一條巴士線駁去附近地鐵站
但係佢哋會寧願無限轉車大法/自己揸車都唔用地鐵
你click下d人仔睇下佢地去邊先
係唔係public transport去到既地方
好有康城feel

第二張右下角綠色嗰d樓係咩asset?
想問下巴打們
有冇得預設起樓係歷史建築
成日啲樓一升級就轉咗本身個樣好煩
有特價
rico 自己逐棟逐棟起
Growable 都可以click 棟建築物tick 歷史建築呀
大家啲路係點規劃

一開始無規劃好高速公路,宜家唯有瘋狂起天橋區駁區,唔係一到返工放工地面就好塞車
我通常會分三個tier
T1 highway
T2 主要幹道 - 4/6線
T3 次要道路 - 2線/行人路

Zoning盡量只會放T3
T1同T2之用迴旋處駁
我而家就係咁
逐棟逐棟自己撳
有時漏咗唔記得撳就好快變樣
唯有鏟咗佢再起
所以想睇下有冇啲咩setting/mods可以搞呢樣嘢啫

btw 其實巴打們建議係用RICO定用growable
RICO要逐棟自己諗起咩
growable就可以一掃就唔使理
有特定建築想見到就用Rico/plop the growables
是旦無所謂就用返正常起法

仿康城大致上搞掂,差detailing同綠化之後慢慢執
但想問樹木的limit係咪冇得變?而家種唔到樹

另外就係問有冇一D地底的火車站介紹?
想問下大家如果起類似西九龍走廊個種藍色路牌嘅天橋會用邊種路

用普通路又會有人行 用高速公路又好似太闊 搞到唔知起邊種好
裝mod有d兩線既高速公路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞