Cities: Skylines 自由度最大建城遊戲(12) Sunset Harbor 1.13.0-f7 2.0

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
新手SAME HERE
D人話呢4個DLC必備
我另外買左公園DLC
本身想買演唱會, 但有D貴

BTW, 知唔知足球場邊度開, DL完搵唔到
有無人知, 貨運點接駁外部?

佢教話起個貨連鐵路, 再接駁出面地圖既鐵路
但我只係見到其他地圖得公路
唔係個個地圖有
不過官方果d應該都有架wo
咁我再細心睇下
可能要再ZOOM埋D睇
如果係第一張地圖 中間T字位有一條

我一次玩 九格都無開到

結果我無鐵路用
唔知, 要望真D慢慢搵清楚
有無mod介紹係可以大範圍整平d地
DLC有無邊個係必買?
好似官方mod 就有個無限制改變地形
有冇mod係自動清墳場同堆填區
最近開始咗一項大型工程,有d似90年代香港個玫瑰園計劃
主要係起條公路+隧道將海峽兩岸連結起來
順便填多d海避免好似香港西九龍公路以西地區好似好inaccessible 咁
性質似紅隧(城市第一條過海隧道)但實際似西隧+西九龍公路

填海中

填海完成嘅陸地(新填地外圍個圍牆未拆)

新填地區公路(半島區第一條南北走向公路)
遠方d新樓有d似奧運嗰堆
Btw 下面個島好早期係唸住同半島連埋一齊不過最後無填埋一齊
下面個收費廣場再往下就入隧道連結海峽另一邊

新填地近市中心地區起緊類似中環碼頭嘅東西
特別有留意香港d新發展區特別鍾意用迴旋處取代十/丁字路口

同時在遠方嘅離島起緊度假小島

附上全市全景圖(北方=左邊)
(想睇日頭話我知喇)
有無起手教學可以參考下
新玩成日卡左喺開頭個公路出入口, 唔知要用邊隻道路同點先整得靚
之後就閂左隻game
玩完會發覺所有dlc比錢買都無所謂
因為真係一隻值得比錢既遊戲

除撚左末日dlc
建議睇youtube

不過有部份有裝mod先起得靚
請問點樣填海我唔識點整條直線嘅海岸線
之前未用mod嘅做法係用橋樑係海面上畫出你想填嘅範圍,然後landscape tool level terrain 係條橋下面填

用咗 fine road anarchy 之後可以直接係海上起陸地上嘅路面(直接起咗個牆)之後用水泵泵走d水

有冇人知地鐵個上車中可以點搞成日上到2xxx% 結果塞死晒成條線
我會del咗部車佢
點解地圖咁大
我del左部車 跟住架車都係冇消失 結果我要重入先至fix返好
有mod可以unlock晒整個地圖

81 tiles
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=576327847
今日重點起 CBD

下面半島區就ban晒所有高樓,盡量保存舊區面貌

都有唔少香港嘅樓宇出現
新手想問D技巧性問題

其實城市係咪唔應該擴展得太快?
住屋需求係咪要好多先應該開始整新市鎮?
高密度同低密度住宅既部署有咩唔同?

我開左個衛星工業區, 打算用地鐵接住宅區D人返工
但好似唔太WORK, 係咪住宅區本身要有巴士接人去地鐵站?

起地鐵係咪唔可以全部地底, 點都要有一個地面總站?
係咪應該好似香港咁, 整一個總站係無人區, 然後市中心全部用哂地底車站?

工業區工作人口好小,所以對比商業區好似無咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞