[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
個usbc 位好鬆
攪到搏mon 成日話版權問題/唔比外接mon ?
好撚興奮呀, 仲未諗好咩色
自從武肺之後
Apple啲產品成日都無端端會斷成個月貨
新產品又delay公佈
然後又要等成個月先開賣

依家就算有錢買嘢都唔係咁容易俾你買
黃啦
個正下巴米黃色應該係繼銀色之後最唔distract嘅色
睇來iPhone 13都會delay
唔明呢啲一體機點解唔比人當外接mon
當部機慢到喊都可以留返來做mon用
傳統銀
呢個真係最穩陣
但出新色都想試,銀黑真係用到悶
其實藍同綠我都鐘意,算淡色唔刺眼,但始終冇實物睇,唔敢搏,又冇二手市場放
iMac 5k嗰時因為底板出display個方法基本上係一個hack黎,類似overclock左既DisplayPort而唔係用MST去左右切開兩面分開出
呢個做法令到外接DP唔可能簡單pass-through番入mon,姐係以前未retina嗰時target display mode個做法

衣家因為有TB(3)連帶DP version up,理論上係可以突破番個樽頸再俾番target display mode的,如果Apple肯的話
24" iMac只係4.5K 60Hz個bandwidth要求唔係咁大,今時今日
仲未有得訂?
有無人知道邊到換macbook條觸控cable 平d
apple store換要成400蚊
8pm tn
好!唔知幾時有實物睇吓呢唔知咩色靚
新手第一次買macos product
想問吓部mba粒esc制嗰backlight啲字嘅光暗唔同係咪正常
可能我張圖唔係好明顯 但肉眼睇個c字暗勁多
其他制就冇問題

通常到貨果日先有實機睇,傳緊 21/5 先到貨
咁撚耐
正唔正常我答你唔到
不過我嗰部M1 Air都係咁
咁應該係”normal”
Thanks
16" mbp都係咁
雖然唔影響正常functionality
不過呢啲都幾disturbing
以apple一間咁注重細節嘅公司 呢啲好低級嘅錯誤
一向唔開背光
想問下有無啲傳輸用即usb a to c cable好推介

C插個Lacie P9237 EXT HDD,A插個usb c hub再插mbp

我知聽落好on9不過我唔想用個hdd去叉mbp⋯
touchbar款應該粒esc要盡量向左面拍齊,backlight粒LED如果太右就會太貼touchbar背面既部件
MBA雖然無touchbar,但係有可能同13"//16" PRO共有部件所以需要一齊咁樣「設計」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞