[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
開完之後Bluetooth keyboard 唔可以係重新開機後用
連Apple嘅藍牙keyboard都唔得?
一樣已買,
幾想買iMac
又要一部機拎出去用 順便駁switch打機
如果iPad 可以就唔洗咁煩
之前月睇過條片有條友用ipad打到switch
原來係用ipad個cam 影住個switch
M1比個希望我
等WWDC
MBP M1 12月13買
30 battery cycle 97% 最大容量
點解跌得咁快...
其實大概幾耐先跌1%
兩個usb-C差好遠

依家仲未行哂type-C而要插dock 嘅情況下,四個type-C可以插多好多嘢,駁多隻mon用又無咁麻煩
新imac好撚搵笨
點解唔買袋底air
加錢買mon仲平
呢個問題同佢咁chur ssd, 決定等下代,2個tb頭又係on9
唔夠RAM係咁
揀得Desktop就冇諗住係用laptop啦
如果你想買到iMac呢個質素嘅mon
袋底iMac同Air個差價2200係完全冇可能

用Mac mini 5499嚟比,同等spec iMac要用11499個版嚟比
除非本身齊gear,如果唔係加6000蚊有個靚mon+1080p cam+mic+mouse+keyboard+USB-C to lightning cable其實都係冇乜可能俾到咁多嘢/quality你
21號先有

貴係個MON同design
仲有6個高保真dolby atmos喇叭
當時M1 一岀話8Gb 夠用班人,算唔算大巴大巴刮落塊面度
想問如果部機用用下個畫面突然會靜止咗咩都郁唔到係咩問題?
只可以強制熄機先得
重點:已售罄
同級mon要幾錢左右?
三四千夠唔夠?
mba拎到出街差好遠
given性能一樣
而家有2咩問題
出面三四千蚊嘅4K mon同iMac mon應該仲有段距離(iMac mon係4.5K res同P3色)

個人都係prefer MacBook+外接mon多過一部iMac
除非用家好肯定自己完全唔會出街用+咩配套都唔想諗
有測試指M1 Mac因為8GB ram唔夠
經常性用SSD做swap
令SSD有大量read/write減少壽命
d 人話iMac應該發揮得M1更好
唔知點解我battery health仲跌得快過ssd health
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞