[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
2017 ntb (A1708) 最後一部改到
反光 mon 唔掂一定睇到眼花
Apple Readies MacBook Pro, MacBook Air Revamps

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-18/apple-readies-macbook-pro-macbook-air-revamps-with-faster-chips

Mark Gurman話最快夏天出MBP,之後會係MacBook Air,低階MBP
再之後有Mac Pro、高階Mac mini同大mon iMac
呢堆機用嘅Apple silicon 會勁過M1勁多

其中新MBP同高階Mac mini有兩粒SoC: Jade C-Chop, Jade C-Die
兩粒都係10核CPU (2核低功耗+8核高效能),最高64GB RAM
但GPU一個16核一個32核
可以裝更多TB port

而Mac Pro粒SoC會係上面粒chip嘅2 or 4倍效能:Jade 2C-Die,Jade 4C-Die
有20核版(4+16)同40核版(8+32}
64核 or 128 核GPU

MacBook Air同低階MBP繼續4+4 CPU
但GPU可能上到9至10核
連GPU都自己堆

咁下年佢可以點出,加5%效能學intel 擠牙膏?
入住2019舊機忍多年先
見部機仲用得 真係無換機呢個念頭 但我部野都用左3.4年 唔知仲值幾錢
巴打用左幾錢改啊 我都係A1708
睇imac review個喇叭好似幾勁
黑五買咗條500gb 四舊幾
依家落單要等1個月
早兩日先有新聞話macbook pro會延遲到下年先出
究竟 邊個真邊個假
睇片 自己裝 難唔難

上網問過價 舊野連代裝 千7-千8
有啱嘅螺絲批拆就唔難 冇乜複雜嘢
換零件都還好 最煩係拆之前要係電腦打堆code先(?) 覺得自己會打錯咁

唔計方唔方便,直接換左個sdd係咪好過用外置?
唔洗架喎隊入去 然後喺Disk Utility到Format佢就可以裝新macOS
Internal SSD快啲
嗰單係digitimes 報,全文內容係今年出,但mini LED產能有問題
所以多數發佈完都要好似iPad Pro咁等一段時間先有得賣
遲咗買嘅人隨時等到下年先收到貨

不過相比之下bloomberg可信程度係高過digitimes 好多
但Bloomberg都唔係寫死,佢都係話「最快」今年夏天

我估最大機會係WWDC講完之後7月出,應該唔會好似當年iMac Pro同Mac Pro要等到12月先出咁耐
等睇開機文
門市有實物未
屌出左貨
仲諗住22號先送

出貨了,仲早左到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞