[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
個個都當呢度係全部都係天才嚟嘅係咁問人

唔識得去問蘋果㗎
驚唔夠用咪打爆佢囉始終有多呢就永遠有着數唔夠用到時冇人幫你

跟住你就上嚟喺度鳩叫
咁既話Linux 啲swap partition 係咪都一樣會加快ssd 既死亡?
Redesigned MacBook Pro Models Still on Track for 2021 Launch, But Supplies Likely to Be Constrained into Next Year
https://www.macrumors.com/2021/05/18/redesigned-macbook-pro-launch-limited-supply/

即係要買新MBP嘅好一出即買
依家好似買咩機都係講緊呢句
我前兩日陪friend去買windows機
又係呢句
16gb ram + 512ssd 實無死
好struggle
用緊27同21.5 imac
賣兩部換24好,
定係賣一部再等埋新mba咩料

imac 2019用570x剪片會唔會太難搞

h265點解碼最好,新影左好多h265片,播8k YouTube 又好窒
512 gb 唔使吧
報告吓先
換咗延長接地線叉,都係唔得
摸吓個火牛係完全唔熱(如果正常叉緊電應該暖手)
要兩部desktop做乜
一desktop一laptop彈性好多
不過依家M1擺明唔係top tier嘢
我覺得買M1 Air做hea機
然後等M2/M1X iMac做勁機
imac一部廳一部房用

因為娛樂用緊ipad pro
有時做野用mba好撚累,個mon同手個位根本唔適合長期用

但舊機解碼真係好撚差,不過m1都唔穩播到8k,解碼唔夠intel黎

個人感覺六月都未會有下代U, 唔想投資太多住
長插住電用都ok啦
買個尿袋
依家長駁電都keep住跌,只不過跌得慢啲,好耐先1%
我懷疑係個火牛壞,因為點叉都唔熱,正常應該會暖手
已經backup好,睇佢幾時跌到零
聽日去搵精靈睇吓係咪火牛壞
不過點都要換機,睇吓如果只係火牛壞就買個新火牛,部機就做副機
襯個靚賣咗佢直接換部大容量嘅m1 mba算啦
Btw 係
呢部有得改M.2
我個部128改咗條970EVO
不過食電咗
遲啲八月零件短缺到時肯俾錢都冇人肯俾你加ram
16年後嘅機焊死底板嘅我想睇吓佢點樣改
藍色前面又咁淺色
黃色前面好黃
原來差幾個鐘就全面解禁
即係兩間蘋果是但一間真係搞錯左美國市間同香港時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞