[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你地仲未問清楚佢「幾年前買」既iMac有幾舊
2017先開始有TB3,如果係2015仲用TB2的話,good luck with external
USB 3.0 + PCIe x2 NVMe SSD 其實都ok嘅 bottleneck唔算太嚴重
搵藍精靈
其實我搞唔清楚建議緊佢繼續用舊iMac插外置SSD
定係叫佢買M1 iMac唔夠位就用外置SSD?
M1的話當然TB3 NVMe enclosure係最好外置 (純USB有鑊氣的)
買左iMac 24
4 個port個model
type-a adpator,Apple 我見得一轉一
有冇一轉2/4
首先多謝各位因為我部機而討論

新機就買硬
係糾結緊HDD
本來舊機應該14年
有用一個東芝嘅2TB usb3.0做back up
cold storage (姐係唔會點變既data例如相/片/歌)係唔需要內置SSD個速度
響一隻desktop個考慮係咁: 內置只需要夠位擺OS + apps + 預空位俾暫存,擺data係可以用外置連接
講真內置1TB Apple已經收得貴,2TB真係唔太值,因為你同一舊錢可以外置解決而且拎到更多位
記住iMac唔係好似MacBook咁樣,內置SSD響laptop可以永久跟機少好多煩惱,響desktop你點都要坐定定要插濕電,外置storage係好正路
明白 收到
痴撚線2021年仲有人吹奏intel
佢公佈時係講兩年, 但唔知係由公佈時計起定M1出機時計起
2年過渡期
唔會唔support intel
我諗起碼會有5年更新
15W intel 都熱到仆街
真係屌到出聲
轉晒m1 爽YY
SSD cold store 要久唔久插一插電,長期Cold storage 用SSD 電子性嘅嘢冇磁性/光學嘅咁可靠
Intel TDP 信得過?
佢粒粒都mark 到同AMD 差唔多TDP
明顯打手嚟
但intel霉到打手都請啲咁低質
Idle TDP 15w就差唔多
Apple SSD升級係咁:
256 -> 512 = 1500
256 -> 1TB = 3000
256 -> 2TB = 6000
如果作用只係cold storage,desktop有多火牛有空間的話,根本有N個solution係6000蚊搞得掂
要超多TB就一隻兩隻外置HDD,美森做特價嗰時12-14TB先千四左右
要超快就上面NVMe SSD + TB3 enclosure,6000 4TB都搞到
要方便/保險/網路功能就砌隻2bay NAS
呢兩隻唔係係mac上特別虧咩
我都係做室內設計
平時做野都係IPAD PRO加WIN枱機
但新IMAC已訂,試試先,理撚得佢
跟Apple 買真係256GB 已經夠
除非用嚟Backup 爆曬空間嘅超過256GB iPhone

Backup 完好似可以搬Folder
不過Backup 嗰陣好似冇得改Path?
唔係信Mac=專業
係近幾年嘅Intel Mac真係太柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞