[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
真,Mac 21:9好差
我幾隻mon 1080p/1440p/4k
用windows出完全冇問題
重要係125/150非整數都得
(intel mbp@win10出,有usb over dp,有usb c to hdmi)
就算個客用32:9都冇問題

如果你要求質素
用mba/mbp/m1 imac/27 imac播片
全部冇一部做到播片point to point
要做破壞性resampling,事實上更加fail
上網純文字,mac用到Hidpi就正,用唔到就食屎
睇化左
下次換用番16:9/16:10
岩岩入手左袋底macbook, 想屋企駁4K TV
插完hdmi 出4k 之後d 野勁細mouse 勁慢(設定已較到最快)
咁係咪正常?
我入縮放果度較放大,感覺又好蒙

應該點set 先好

btw 有咩藍芽mouse 性價比高,
我而家個usb 無線mouse 好似比個hub 干擾左。。
唔想又再屌人

睇頭版
屌乜L 姐,我爬哂文先問架
頭版都冇
小弟衛生用家,2千幾都worthy
完全冇問題?
win10 完全唔用果萬七種舊game舊software 駁4k咪冇問題
PC不嬲都係要攪一大輪 砌一大餐 set餐死 仲要幾勁都係其他廠商勁 根本唔關windows事
而且mba/mbp/imac都不過中低級機種 冇咩好比較
win10? highlight個file、轉過icon、folder內file位置隨意放方便排相 做到未?
你貼吓TV嗰面個display preferences window睇吓
照計UHD電視係應該俾做retina scaling,姐係放大d字唔會朦,除非佢認唔到個TV真正resolution

BT mouse響呢度問多數會叫你一步到位買MX Master 3 (性價比極低)

hub干擾置頂有提過,你亦可以試鍚紙包裹大法
包錫紙
Apple彈出又彈入
一時得一時唔得,server block signing一陣之後又解,衣家正式11.3又block番好似
我覺得太煩,暫時都無再sideload,或者應該話唔依賴sideload
X2 等緊refurb
唔知幾時先有
我steam有幾隻game
文明4/5/6
pubg
race
gtr2
重有Bf,cod
最舊係atc3啟德,那霸

windows下全部都冇問題

我排相係好整齊,唔會東一D,西一D
mac有更大問題,係好多野冇得放大
etc finder入面folder,係3440*1440(1:1)下,放到最大都係細
email title等

你試吓用21:9就會知apple好多位伏
我試過用usb2.0hub
or廷長cable
都係work

另外手細唔好買mx3
我覺得佢係問
出4k TV之後
macbook內置mon因為鏡像
所以蒙
win10 4k開果萬七種舊game舊software 蒙/格 已經係問題

mba/mbp/imac呢類一體機 hardware全部幾乎冇得換 限制一定多好多
點可能 同可以無限 加外掛升級嘅砌機PC 比?
要比都應該同Mac Pro呢D高級機種比啦
m1 mac行唔到32bit app問題大
定係你口中win10行winxp exe走位問題大?

唔好講macpro
full opt都唔夠平一半amd 64core tr2鬥
但有啲情況有iOS app用正係正好多
同一個app App Store版仲要淨係得intel version
https://www.macrumors.com/2021/05/06/macos-big-sur-11-3-imac-wallpapers/

PSA: macOS Big Sur 11.3 Includes Colorful New Wallpapers Designed for M1 iMac

Juli Clover
Thursday May 6, 2021 11:44 am PDT

Apple in macOS Big Sur 11.3 introduced a series of colorful wallpapers that are designed specifically for the M1 iMac, but you can unearth them and download them on any Mac with a few quick instructions.
請問邊隻HDMI HUB最好用
想行4k 60hz

用緊:
macbook air m1
LG 27" 4K mon
原廠usb c hdmi hub

caldigit ts3
YouTube係咪又改左野
好似兩三日之前開始,Safari裝幾隻唔同adblock都block唔晒YT廣告
Safari就算裝左,都要手動禁skip
轉左用chrome算
屌你老母
safari 真係垃圾黎,次次更新完睇Netflix都彈HDCP,又要轉用chrome先睇到
iPad Safari上個月已經係咁
播播吓畫面白咗
要自己skip ad
4月尾嗰時連pop up都有

早兩日update咗Adblock 就得返播之前有白畫面skip ad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞