[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
加16gb係咪穩陣d?
加咗一定唔會後悔 不過睇你打算用幾耐啦
用嚟過渡就唔值得加
air呢啲覺得唔夠用就換新機啦
人地搵食機先打爆
上網 睇片 文書野 8GB夠
除非你係果啲開幾十個page唔熄既人
之前部imac用左7年,無換過。
自己唔係成日換機既人。
😂😂好彩買之前上黎問下先。
如果諗住用咁耐嘅話 我覺得值得加
而家係夠用 但係當全世界都越嚟越多ram,app developer就會當個個都16以上 只會越嚟越大食
如果長用 仲等到既話就等下代先買
應該要換新模具同M2
唔該哂呀
下代又唔知幾時
睇人TEST M1 25W 3.2GHZ 打AMD/INTEL 4.XGHZ
GPU跑10W都有MX350咁上下
X86真係好落後
比ARM打返轉頭都有今日啦
等睇intel 10nm 大小核又食屎
請問邊度可以賣macbook apple trade in價有啲低
終於決定買新機, 依家嗰部係幾年前買
嘅21.5imac intel i5 1TB HDD

唔諗住換得密係咪應該直接12999
推16gb ram 同 1TB 就夠
(有猶豫直接2TB)
最近部m1 MacBook Air成日用用吓就freeze咗 trackpad冇反應又禁唔到落去,keyboard又係冇反應 有冇人都係咁 搞咩
唔介意插external ssd既話其實512 internal + 1/2TB external抵玩好多
或者1TB internal + 1TB external都可以
2TB internal我個人覺得唔抵
求 1TB hard disk for time machine用
Time machine 插隻sata ssd 最抵玩
又唔算太貴 速度又ok
HDD太慢 NVMe SSD係快但係又貴
Any suggestions? Thanks
sorry 原來而家internal nvme ssd平左咁多
咁我會建議買隻WD Blue SN550 + enclosure
自膠 我係搵外置硬碟
加enclosure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞