[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有無買16gb ram
16/512
之前部mbp買袋底極後悔
巴打行咩software要16gb
我個人開safari 會開好多tab
搞到部8gb ram 既mbp 成日著風扇
穩陣起見就加ram
我袋底air 番工開5-8個chrome 加signal, skype, line, whatsapp
用左個幾月暫時無咩特別
你開activity monitor, ram 果到swap memory 睇下用成點

基本上一定要上16gb ram even 係文書機
你嘅意思係swap memory用太多ssd好快死?
用緊2.7GB左右
算唔算輕量
意思係指 你8GB ram 唔夠用

所以system 分左2.7Gb SSD 當係Ram 用
一黎

二黎SSD根本唔夠ram 快

所以你依家係用到 但係會慢左
咁最多分到幾多GB?
訂咗16GB ram mba 好興奮
same 16/512 7gpu
DigiTimes: MacBooks With Mini-LED Displays May Be Delayed Until 2022
https://www.macrumors.com/2021/05/17/mini-led-macbooks-possibly-delayed-until-2022/

唔係吓話
好興奮啊
你幾時收到貨?
尋日先訂
呢個情況ipad應該都會出現?
我都係
睇下你要用幾多ram

我嘅部機袋底8gb ram 今日翻工最chur swap memory 成18gb

所以唔好信咩8gb ram 夠用

就算文書機都要16gb 基本

會有pro app就一定等32gb ram M2

中間用swap memory 果陣就會feel 到部機無咩responsive 會lag 左機
無撚知先會話8G 夠用。岩一岀成班youtuber 仲要係咁吹奏8G 同16G 冇分別,笑下算
先升ram 有錢就升ssd 是有電腦知識的基鳩本吧
我尋晚restart完變番0
一陣番公司開番平日工作既數量再望下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞