[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁16gb ram 會唔會好d
16gb ram會對battery health有幫助?
同意,如果你有想帶出街嘅念頭係完全唔使考慮iMac
所以就係唔好同MacBook比

另外同級24“ mon最近都係LG UltraFine 4K,都要5千5,有2個TB3+3個USB-C,
除咗係4K/4.5K分別、冇mic同cam之外其他都一樣
因為係Mac專用機,最起碼M1機嚟講駁去UltraFine唔會有色差問題
問題係m1 MacBook正係用到一個external mon
好啲 只係咁多頻密
一係你就關左虛擬記憶體
冇乜影響
我之前放咗部iMac,發現想買返個同級嘅mon,4-5k內都冇可能
好少少嘅mon多數寧願俾個120/144hz你都唔俾P3你
其實我都撐要disable swap....
關閉虛擬記憶體(需要手動):預設不使用虛擬記憶體,但經過我觀察,似乎是超過預警閥值(記憶體GB-2GB的樣子)就會開始使用虛擬記憶體,我猜測目的是為了系統的穩定性
也就是說,即使關閉了虛擬記憶體,也不會影響系統穩定性,因為超過預警閥值又會繼續使用虛擬記憶體。但關閉後就可以在沒必要的情況下使用虛擬記憶體。其實效果也不是很好,因為我開啟電腦一定就是開啟idea搞開發,所以每天都還是會使用大量虛擬記憶體。
27吋就多
24吋根本冇
應該都係系統bug
睇下11.4會唔會fix
真係驚咪等M2
果啲9x%p3好多都好流㗎
我有去睇過幾部係呢個價位嘅mon,好多啲色都差好遠
How about LG?
淨係睇過27gn950
但好貴
係咪無得揀Magic Keyboard with Touch ID and Numeric Keyboard?
Sorry自膠 啱啱先睇到有好細隻字揀keyboard
撇除budget因素咁講啦
iMac 內置mon/Mac專用LG UltraFine 24吋/27吋係有幾個位出面啲mon係做唔到
1. 用Keyboard改mon嘅光暗同音量
2. 24吋嚟講iMac 4.5K同27吋5K都係同級最高像素,絕無僅有
3. 自動感光/色温
4. 超薄機身,慳位
5. iMac金屬機身
6. iMac個mon本身有埋Dolby Atmos喇叭/自稱Studio quality咪/1080p Cam,LG UltraFine 27吋都有cam
7. LG UltraFine深度整合macOS,display profile會完全跟MacBook咁出,有開TrueTone/Night Shift都會跟住一齊變色
8. LG UltraFine 24吋有兩個TB3+3個USB-C,27吋1個TB3+ 3 USB-C,其他機想有咁多呢啲頭都幾難揾

調轉,其他外置mon有好多嘢iMac/LG UltraFine做唔到
1. 多其他頭support (HDMI/DP/VGA etc)
2. 有得扭mon
3. 唔限死Mac,可以駁下遊戲機/其他電腦etc
4. 可以高過500nits
5. Support唔同級數HDR
6. 更高刷新率(VRR/120/144Hz)
7. 比P3更闊嘅色域(Eg 100% Adobe RGB)
8. 窄框
9. Latency可以做到極低(Eg 1ms)

如果要加返budget限制,除咗多其他頭support同唔限死喺Mac之外冇可能會中得晒所有要求
所以到頭來都係要去返用家出發,即係究竟你想部Mac可以做到啲乜咁樣,然後再作取捨

講起 Pro Display XDR
今朝台灣 Apple 出錯變1折
https://www.ptt.cc/bbs/iOS/M.1619841042.A.9F4.html
咁點解唔要24
要tune姐。。。唔代表流嘅
1折想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞