[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
11.3
而家係10.14.6,都係會疾?
其實我都諗緊2015機上唔上最新版好
姐係唔好上最新?
但而家10.14.6都有呢個情況
咁要試下剷腦重裝了
我都係2015 i7 2.5

10.14冇疾
部2012 imac 加左ram 同換左SSD 都好順…. 搵唔到理由換
13呢度死好多人,你要做下一位唔阻你
但巴打你有冇駁mon用
咁唯有重裝部機睇下都仲係咪熱
再係咁就要拎去換散熱膏了雖然唔知關唔關事
27" x 4

我淨係一個34“咋
咁巴打你用到而家有冇搽過d散熱膏 or 清過塵
有無人用過mac book air 用m1
無風扇版用起上黎熱唔熱?當一般上網睇片咁既使用
平時淨係用嚟上zoom上網睇youtube netflix同用office做功課
都未試過發熱
係用teams開cam上堂就會熱
駁mon用極熱
唔駁就唔熱
多謝兩位分享
teams 有用hardware acceleration
駁4K mon? 無計架啦

我記得kernel_task霸晒CPU係為咗要降溫
你down個 intel power gadget 黎睇下 疾嗰陣粒U應該throttle到得返0.8GHz
駁MON 一定要開display card
好難唔熱
唔係4k呀 34" 21:9 既 3440x1440咋
都應該係熱得濟搞到kernal_task霸住cpu黎降頻
只係唔明點解咁熱姐上面巴打駁27"x4 都唔會咁
唯有呢幾日得閒洗機重裝試下硬係覺得洗完都係咁
唔知自己拆機清塵換散熱膏難唔難呢
唔難 不過我之前清晒塵買支靚散熱膏換過晒 都係無乜分別
夏天唔開冷氣真係唔洗旨意做野
香港真係好撚熱
換機都要等佢出16" M1 仲要睇有冇鑊氣先敢買
無換過,我入序號check佢話此產品不符合優惠資格,但我們可為你免費回收
Apple confirms space gray Magic Keyboards, Trackpads, and Mice are discontinued
https://www.theverge.com/2021/5/14/22436719/apple-space-gray-magic-trackpad-keyboard-mouse-discontinued

呢期咁興售完即止
三個月打散清一次
我update左都無block 到YouTube d ads
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞