[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你擺唔擺都係晒鳩氣㗎

永遠唔會有人睇嘅
新手想問下mac係唔係要買mac專用mouse
用緊mx vertical 成日都好似好浮咁
寫得幾好幾詳細都係好多人會照問
用緊mx master 2s 完全冇問題 有可能係vertical先係咁? 試下用第2隻mouse睇下點
開嚟update啦
通常條問題都會有好多「少少」
例如剪少少片、畫少少圖、寫少少程式
試圖將自己對電腦嘅唔熟悉蒙混成「我其實都識啲嘢」同「但我又唔想出咁多錢」嘅混合體
另外想問點解手制一連自己account就斷線
要重新開個user先玩到
用緊master 3 無問題
係咪setting 有錯?有無裝Logitech option 先?
LG 27UL500W 同 BenQ EL2870U 邊個好啲
差唔多價錢
有無其他連登post既置頂google doc可以參考吓
我自己係一個text edit rtf掉鳩晒d野入去
其實有d野係應該用spreadsheet仲好
MX Master 3 happy user here

MBP M1 Big Sur 11.3

琴日update完之後用唔到Instagram... 點樣整返好
你想短壽20年?
冇白老鼠報告咪撚鳩衝啦.....
而家24寸mon 幾錢度?
我mb air 都想買番個性價比高既mon
唔知點解最近部2019 15" macbook pro 行LR好鬼慢

係直情相片放大放小都窒窒下, 只係執緊24MP 既raw, 用緊internal ssd, check 晒所有 hardward acceleration, 清晒cache都係好唔順, 溫度正常, boost clock都正常

如果只係用部mac 100% 行LR + FCPX, 換袋底M1得唔得?
有無巴打實際重度使用呢2個場景?
想執部 m1當過渡使用, air/mini 出4k mon
我買LG $1150, 最平見到雜嘜牌FULL HD $999
不過真心唔好買full hd mon
上網好多災情,你search "M1 mac blurry " 已經大把苦主
2k moon 都唔得,一定要4k
開唔返iOS app少咗啲樂趣
你個library係咪乜相都隊落去啊?

係嘅就恭喜你library越大速度越慢
抽走左一大部份
今晚試下開個全新搞搞佢
諗住入手mx3
有冇巴打係用mac版?
上網睇主要分別係冇咗dongle
同聲稱藍牙連接穩定啲
想睇下有冇巴打有親身體驗
咪老點人,關library大細咩事
要確定好易,走去開一個全新catalog,淨係import一個session既RAW,睇吓係咪一樣咁慢
(btw你係用緊LR Classic架?)
yes classic 版
已經上到最新版了
執個setting 都要窒一窒幾秒先睇到效果, 已經唔係用緊dehaze效果
osx 10.14.6
慢都無理由慢成咁
都係嗰句你去開一個全空catalog去test,同時裝埋iStat Menus或者起碼用Activity Monitor去睇吓有無野chok
另外test嗰時最好用內置mon唔插外置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞