[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
幾時會出M2 有D想入手M1 MAC MINI
Mini好耐更新一次
我有啲好奇Mac mini之後轉design仲會唔會內置火牛
如果冇 新設計可以做到幾細幾薄呢?
如果有 機身仲有冇得縮細?
NUC來講Mac mini算大
150w都比多左 只慳返用返intel模
iMac 先139w
Mac mini 可以縮到65w用type c都得啦
所以就係話可以有兩種做法

一係就好似宜家咁
內置火牛 經8字線去一個細插蘇

一係就好似宜家啲MacBook咁
C to C去一個大嚿嘅火牛插蘇

兩種做法對機身設計都可以好唔同
低過100w 用type c
高過100w 用火牛幾好
M1最盡35w
iMac 計埋mon都係139w
M1 MacBook Air用緊30W
即係冇mon嘅Mac mini其實可以用低過30W?
當佢50W

用返imac牛就得
其實我明佢哋唔想新iMac薄啲同唔想過熱
所以要分返隻牛出嚟

但係家用機我自己prefer內置火牛
就咁一隻細插蘇
會瀟灑好多 唔需要放多嚿嘢喺到長灰塵
有冇ching 17 macbook pro 升bug sur之後用唔到cam?
連網線
成部機得返一條火牛線真係正
係呀 我prefer只有一條線
Mac mini只要唔係追求極致細部嘅話就做到

iMac咁薄真係冇辦法
要外置lan port
但我情願嘥一個port插C to lan嘅adaptor
反正火牛有lan嘅新iMac都有四個type c port
部macbook pro三年燒兩次底板好撚化學
好彩買左applecare唔係多多錢都唔夠維修
垃圾imac 冇得上10Gb LAN
Mac mini都係賣賣吓先突然加返落去比人揀啦
我唔膽心iMac會冇喎
只係時間問題
觀望27imac 下代
希望咪撚用d 濕尻7 彩色 / 有黑色
條白色包邊好撚柒on9
有時實物可能冇咁差嘅
就好似BMW 4系咁
好多人都話實物靚過睇相
mini一開始冇
上個月先加返
4系冇意見
但新M4睇實物都唔得

可能我長插電?我個battery icon係咁
睇緊Epic vs Apple 報導
1. 其實點解Apple 同人打官司會有咁多Apple 內部email screencap 作為呈堂證供?

https://www.macrumors.com/2021/05/04/tim-sweeney-epic-apple-trial-day-2/

2. Apple 內部用緊邊個email client?
兩部我都未有機會睇實物
剩係睇過相
覺得好撚肉酸
iX都係
嘩 我第一次見呢個打直插蘇嘅icon
以前見過嘅都係向左打橫嘅版本
有冇人知用咗教育版買iMac, send咗學生證(冇過期),但都比人cut單點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞