[Mac撚] 用家/買機集中討論(63) 狗衝柒色iMac

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
然後iPad Air都有M1
M1起碼玩2年
同粒A12X一樣有排玩
A12X 12.9真係好好用

完全唔覺得慢

iPad界iPhone 6S
用得apple arm就一定順嘅
係ren片個時有分別
咁iPad 2係咩?
iPad Air 2先cls
國絲留名
用左m1 4個月咗快又出m2
真係出先算
我估都係6月wwdc講定
但11月先有機賣
今年真係有新機出都已經算好好 我怕佢一粒M1玩兩年
Q: iMac係唔係可以當mon用?
A: 以前得,衣家唔得;PS4可以用Remote Play,插LAN線ok順,得720p不過PS4 PRO有1080;另一個偏貴既option係買Elgato HD60s之類既capture卡,有即時唔大delay既HDMI 1080p經USB入mac功能,不過個價錢夠買一個mon

坦巴 我想問下應該係部ps4插 lan線定 imac插
Both
如果唔夠port/唔想拉多條線就用Ethernet switch
1Gbe switch 百幾蚊就有
買左Mac Mini 配左個24" 1080p mon
啲字模糊到睇唔到
上網個個都話無解,咁就好心佢講到明唔比用高清mon, 一定要用4k mon 啦
部m1 air 插入隻dell 24 1080p
反而我呢邊又無野喎
我隻benq 24" 1080p mon冇事
不過2021年啦 係時候要換4k mon
點樣模糊先
差過apple store 21寸iMac 1080p好多?
仲用緊
唔知iPadOS 15仲有冇得玩
24" 好少4k
mac 2k support 又衰
以M1嘅表現
就算停步兩年應該仲領先緊市場(consumer層面)
所以兩年先update唔奇

不過M1 Mac好評嘅其中一個原因係性價比高
如果佢M2拖太耐搞到嚟緊啲貴機都仲係用M1嘅話唔係好事

直接cap 圖比你地睇,根本就無法使用
我就覺得有排都唔會有M2, 等下個4nm製程先出就差唔多.
來緊呢粒叫M1X同製程架構下命名都會比較有系統.
大家都唔會期望Apple可以喺5nm製程下半年時間再出多粒叫M2可以比M1快幾多, 如推大TDP上30W 叫 M2就會出現命名混亂, 日後既入門機又唔用得佢.
放唔落27? 4K 27好正
有refresh 12 core 已經好好
我諗緊不如將部份置頂野擺上google俾大家更新仲好
或者索性唔擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞