Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
講如果70-135 la, 同埋唔同spec 唔同玩法啦
EF 24-70 f2.8 800g => RF28-70 f2 1500g
EF70-200 f2.8 1xxxg => RF70-200 2.8 1000g => EF 70-135 f2 ???
自己諗啦。
我覺得Canon RF 大光圈L鏡唔會輕得去邊。
宜家入一手EF鏡師兄邊度買多?
啲discontinued鏡好多大鋪都唔返貨
近排有無咩sale/rebate
ef 2470 800g> rf 900g > 2870 1.5kg

但之前吹既70135 講緊tele end 縮左65mm wo

支鏡大細拎番相同焦距光圈既定焦黎睇, 135L 直徑72mm, rf85/2 係67mm, 即係70-135其實72mm 既入光量可以handle 到,當canon 為質素用95mm 直徑,應該可以做到同2870 類似既重量

同埋standard zoom 同telezoom 個設計唔同,純telezoom 設計比standard 簡單好多,因為唔洗顧同時顧wide 同tele 一個放大一個縮細。

我真係覺得可以做到handheld-able wo
唔該咁多位
小白依家特價又真係幾吸引,
對比起小小白12k真係有啲overpriced
小白我買16-7K @肥花
支小小白賣13000
差3-4000 多一級
真係癟理由唔買小白

唔同真係dllm on99 噤聽膠攝
個三條on9 話小白好重 又話多級光圈冇用咩
叫班撚屌有渣過上手 玩過先 出埋片先講啦
都唔明做物有人會問個三條傻仔野
如果我無EF小白,我都會買RF小白。
不過RF小小白真心細支同輕,買嚟行山用。
如果24-70出RF版F4,我諗我都會買多支。
你有EF 小白點同
膠攝對canon有偏見
反而講返sony sigma就好正經
搭單問 支小白你幾時買?
上年11月
有冇bias 我唔理啦
佢地sony sigma 都唔見得好
佢地講leica 先恐怖
點恐怖
我冇睇 集集對住鏡頭講十幾分鐘好悶頂唔順
如果我冇ef 小小白,我都有興趣rf 果支既

2470 2.8真係常用得太緊要,點都唔會揀f4
有條片有人問leica 買M240 好唔好
佢地都係得CL X 同Q
之後出片就話自己之前都有玩過奶
都on 撚99 仲話M240 垃圾
垃圾得過M 機M 鏡都冇部仲要玩七工話自己係玩lecia
兩支都要買
用f4不如等下會唔會出70300仲好
70300如有得加增距就正 好似富士咁
我都想
但70200 都冇得用
那有錢
同埋同樣價入多支100L 啦
100L
不過鍾意佢啲光學質素但唔鍾意個柔焦功能
噤你可以唔用既
我都唔鐘意
個效果好廢老feel
我有咁諗過
但又好似浪費咗嗰部分錢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞