Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Tap&Go 當碌master card應該得?
等睇高手回覆教路..
買直倒 依家冇副廠直倒出要硬食原廠
1個月1千
買神牛, 腳架, filter, 直倒, adaptor 樣樣都要倒貼
電咪唔使
我諗住用最簡單直接既方法
派既錢用來買生活必需品
直接儲起啲現金
5個月後就夠錢比我買一支鏡了...
睇左好多RF小白同小小白 嘅sample同review,
其實影人個分別唔係太大,淺景深比較都唔算明顯,
姐係除左低光表現會差啲以外,
70-200 f4 係咪夠用同值得買啲?
利申影景多,少影人
RF 計,小小白個優勢太少,爭咁少錢,上小白一定好啲

就算唔影人,f2.8 收到4同全光f4 都已經贏好多,如果手持影夜晚,大一級就係一級,唔好諗咁多,小白無得輸
係,如果相差有成皮就有得諗吓
體積價錢重量唔係差好多,價錢相差6K左右(官網)
但光圈大一級就永遠大一級,其實唔使點諗

係訂貨需時囉
一定係小白
依家小小白正價
但小白有折
我自己就入左小小白,重量係我最主要考慮。我都係多影景同行山用,慳左既重量夠我拎埋支1535上去。景深方面2.8同4係70200上面我覺得差無幾,就算夜晚影景有幾可用2.8。真係唔夠光我寧願推高iso,利申我用緊R6(高iso都可以接受)
價錢上而家買的確感覺唔係幾抵,不過用途岩自己比一步到位更加重要(對我黎講)
多影景 一定係小小白.. 輕好多.. 上山下海差好遠
如果影人 就一定係小白
我有EF小白,所以買RF小小白。
支鏡仲細過RF24-70 2.8。
夜景要開盡係因為要入多啲光,就好似歐洲啲教堂唔比落腳架,就1.4 都要用到
呢個組合其實都好,ef 支小白個成像重靚過rf, 輕鬆玩帶rf 小小白, 認真玩帶ef 小白
最重要係2.8通常都係影event用,唔伸縮比較好。
影人就等緊支135
我期待佢出支70-135/2
大部份135/1.8都過1kg,呢支應該過2kg,要送腳架環
135L 同85/2 都係輕既,rf 又興玩伸縮,如果1.5kg 內就正
室內教堂影景唔會用到70200掛,1535要2.8定4就一定2.8
我影景照用小白
佢出先講啦出完又冇貨
食💩啦 canon
師兄見到有邊支RF L定係輕過EF?
比喻je, 夜景我用2470 都成日開f2.8黎影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞