Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
比水佬訂曬啲quota啦,相信依家訂都要等3個月
有 D 咁嘅事
我 fd R5 佢話要五六粒
咁應該係
正常用 Mon 對
長期 c-af 無可能兩粒搞掂
加埋連拍
連拍反而少
用燈
我冇開continuous AF,只係用AI Servo,全程用saving mode EVF對焦影相,叫你朋友試試用eco mode,我有用緊R5朋友講慳好多電...
長期開住ai servo + eye detect 舊電倒水咁倒 我已經慣左直倒入晒兩粒電咁用
同時入兩粒電之下,試過最多影到幾多張相?
如果唔會點執相,6D2係ok既..
但如果要執相,推一推暗位、清晰度,就好容易起渣,所以部機唔係太適宜預under少少黎影,又或者高反差題材又唔太適合,因為影風景相好多時都係驚光位over變死白,而under黎影,再後制推返光暗位....
總括黎講部機同RP都係可免則免...
6dii個DR真心垃圾
但當年來講,作為一部入門FF算係咁,始終賣得平
我第一部FF機都係佢
我曾經試用過朋友部6D2,當時我有6D,本來打算6D2係ok的話就換機,結果乜事都冇發生過,繼續用6D...
咁2代個對焦好過一代好多
而家心思思想買埋RF50mm f1.2
想問下有呢枝鏡嘅用家, 枝鏡嘅對焦速度如何?
我見網上有啲review話麻麻地
速度無問題,如果你用1.2光圈,eyes focus快及準,佢最大問題係對焦聲大...sony 個支快d及好靜
thanks 如果只係對焦聲大咁都ok, 因為都係影相居多較少拍片
見Sony 50GM好有誠意咁, 用4個XD motors對焦又靜又快, 同埋仲sharp啲, 搞到想特登買部Sony機配枝鏡玩下
非引戰純請教, RF50 f1.2除咗MIJ其實對比50GM有無咩優勢?
對焦sofar so gd
其實真係差唔多
睇review 唔差得幾多
最近入手左支二手16-35 F4有感而發
我以前用開1635 f2.8二代,影室內設計,支鏡既變形係好嚴重,執餐死
而家呢支真心sharp啲,個變形做得好靚仔,基本上落lr擺埋lens profile,根本唔駛再執啲變形,用得好舒服

唔係專業用家來講,EF小三元真係恩物
唔用TS好難影喎。
後製
其實室內單位,樓底一般大約2米8至3米,真係無必要用ts鏡。

就算係啲影室內設計既pro佬我都未見過用ts,平時見開果個係用11-22L
你都講出咗專業攝影嘅無奈,科技進步,同啲客要求唔同咗。
但如果果大家都用85構圖.. 小白會差好遠
始終定焦 同變焦 起跑線唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞