Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
一係收1.4,一係LR搞。但佢散景係靚嘅。
CANON有冇毒氣室
喺新世紀廣場
dcfever要撞手神,好多賣家都唔覆人
琴日去過, 冇以前尖咀isquare果個咁正
想問佢14日點計
我岩岩好14日凌晨上網搞左保
幾耐到有email 屌 唔知要14日內
揾下tamron 35.4 畫質好過sigma art 同埋7 年保養
EF-RF Adpator 又有貨了
有冇巴打同時擁有過EF同RF mount Canon 70-200mm f/2.8?
如果唔計重量/size,純以全開光圈畫質計,EF版同RF差距多唔多?
因為我支陳年冇IS版第一代70-200mm f/2.8跌過差在太多次,最近發現有光軸偏移問題 (例如影平面格仔牆,左邊好sharp,但右邊散晒,唔係個個焦距都有,係某些焦距有),似乎已經夠期..
心諗手上仍然有部EF mount後備機,又有時同其他攝友外出影相,所以想買返EF第三代IS版,但到底RF版畫質靚幾多呢?個距離係咪充份理因,令我棄EF,買RF?
想聽比較過巴打意見!
唔係開工就買RF
呢樣唔記得講,就係好多時會用黎開工,主要影體育項目,R6加mount配支舊EF 70-200mm覺得對焦速度ok,呢方面唔擔心,係唔知EF版IS III同RF版之間畫質差距明唔明顯?
BTW... 點解開工用會建議買EF呢?係咪RF版設計上冇咁頂到粗用?
開工要計埋粗用 外變焦喺呢方面係垃圾嚟

同埋要計埋泛用性 有陣時要mount落其他機 甚至其他system EF萬能插
同埋開工唔洗點講畫質啦 有公仔就得
咁ef iii都夠
好!就買EF版IS III,立即去網上格價兼問有冇現貨先!
屌!去Price問三間,三間都冇貨,官網e-shop又係,同RF齊齊缺貨..
吓...EF都缺埋貨

我都研究緊買RF 小白 定小小好.
如果諗住得一支70200,一定揀rf 小白
冇重量考慮 (唔會上山下海)嘅一定係小白
依家2枝都賣公價.. 一定一步到位
ef 畫質好過rf 架wo, 不過重量,對焦,防震就rf 贏晒
居然?
仲以為RF版畫質事必好過EF舊款鏡添!所以一開放default已經問好過EF多唔多,會唔會好明顯... 咁睇黎買返EF都冇錯,因為仲有後備機係單反,要兼容埋..
同埋嚟緊支新RF百微都好吸引 。
個廢老效果多鳩餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞