Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
thanks我去了解一下濾鏡
巴打識貨,Sigma 105mm f/1.4 Art係我下支想買鏡頭,借過黎用,一試難忘,戶外人像必備毒鏡!
我比多個建議你

EOS R6 ($17500) + TSE 17MM F4($11000) / 24MM F3.5 ($10000) + Adapter ($880 ) 2萬8 左右

PS 鏡為二手價
平有平玩貴有貴玩 睇你影邊類型 風景
要靚既 買個 100mm holder + GND 0.6 + cpl. + 中間漸變黑 0.6 夠影 日落日出

要玩長曝影流水 就買塊ND 1000 + 個 holder.

平既就 買圓形77mm gnd 0.6 + nd1000

牌子最好揀 hoya / kenko 唔洗突登比人水 B+W
差唔多都係有色差

Holder package 預 3500-4000
filter 82mm 就預 700-800 蚊 / 塊
我105 係買黎儲多

art 鏡定頭 之前都買齊一set 不過移民好多都無帶走 流比朋友 而家手上art 得返 14/28/85/105
must be 買既都係上面list out 左出黎

另外仲有枝100400 C / 1835 art /50100 art 推介
我去睇過tilt shift係冷門野,但係效果好有趣多變,平移改景深同埋全景有排研究,新手玩呢個會唔會handle唔到?同埋畫質會唔會同一般wideangle有大分別?

另外題材主要係市區高樓 / 海景,會影夜景,可唔可以推薦一套3000-4000holder package?咁多brand我怕自己亂揀買錯
睇下有邊種相係你想影到先 貼兩張上嚟睇下 咩都冇淨係講機鏡filter棧嘥氣 你up嗰啲相我6D + 1635 f4咩filter都冇都影到九成
市區 高樓都有好多唔同玩法有無sample 比到我?

有人鐘意航拍 上面影落去
有人鐘意長焦 水平打落去影壓縮感
有人鐘意廣角 低抄上去 棟樓變梯形 PS 可以拉返直

海景如果係 尖咀影去 對面海果隻 唔唔建議用 超廣角鏡
d樓會變到好細 天同海 會拎多好多 突出唔到d高樓

我建議會係買 枝長焦 zoom 埋去 再合一張全景 或者 70300/100400

holder 黎黎去去都係 NISI 或者 H&Y
影夜景真心最好買多塊 filter 走黃光光害 filter 後期好難執
好似呢四張咁

移軸就方便影全景相 或者影 建築物無太大變型 d樓會影到好直好長好高
不過就手動對焦 要 用lv 放大再對 但畫汁 同 比到你既視覺都好正

不過其實後製都做到差唔多效果不過就要 chop
我po左4張我幾鍾意嘅sample
第一張 ultra wide 低抄
第二張 移軸
第三同第四張 應該係 70200
首先 tilt shift係唔洗嘅 Lightroom搞掂

第二 filter都唔係點洗嘅 頂多買塊h&y 夜景等佢冇咁黃 日出日落嗰啲 日出你會影先算 晨咁早上山 日落包圍曝光夠做

你話你0拍攝經驗 啫係鐘唔鐘意影都唔知 唔洗搞咁多嘢 我建議你買R6 + 1635 f4影住先 有剩錢買枝19 fotopro平腳 影到真係鐘意 之後你自然識買
thanks明白了
R6 15K
1635 f4 5k
Adapter 1.2k
腳 1k
Filter 1k

25k咁上下夠做 手痕就買多枝 70200/70300

都仲有大把錢剩
想問下邊到有15k嘅r6,我見price hk行貨水貨都係賣17k above。
呢個係2手價?
我9up 大約數來
果位師兄擺既第二張,一定要用移軸先影得出,用LR後製搞唔掂

我同認同你所講,佢剛開始玩,真係無必要買移軸
雖然喺呢個群講唔係幾好.....

如果你真係新入坑玩攝影,不如唔好買canon......
其他牌子用相同價錢,係多好多選擇......
我之前有睇過a7r3,覺得防震同對焦 r6好啲,同埋2000萬相素 + 對拍片冇太大要求已經夠我用了就揀r6了。呢邊鏡其實都夠我用,我啱啱玩都冇錢咩focal length都買,以後如果有興趣繼續玩我諗rf系列發展都慢慢成熟掛。
好耐之前買過支Sigma 35 DSM,走焦走到痴線。上代理換過支都係咁之後唔敢再買到副廠
以你想影既題材,a7iii都好夠用。重點係sony配副廠鏡啲表現都好好,價錢又抵。
咁又唔好咁講

第一 a7iii上代機 有新買新

第二 a7iii啲色 同操控垃圾到 R6 + ef鏡屌打
操控無可否認係垃圾到極點
色既野識後制就唔大問題

佢話零拍攝經驗喎
我係覺得佢無必要一黎就攻頂啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞