Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
繼續用m6 mkii
強制
睇你影果陣開唔開個功能
好像不可關閉
睇黎即係一直會修正 咩鏡都會
垃圾canon 我屌你老母啊 尋日想出去買r6 kit 24-105話要加價 咪趕客啦
早買早享受加平幾舊真係第一次聽
R5/6 都加左
相機會保值真係cls
有升值潛力
RF 堆L 依家2手已經貴過我買個時
睇撚住支70200 2.8
由低位13xxx升到今日原價買都仲要等有貨
我一早都話Canon係趁RF mount仲係近乎獨市,搶得就搶,所以就算已換無反機,仍然打算繼續用EF鏡就咁解,其實我近年已經放低原廠鏡情義結,唔會以前咁一味要用原廠,等類似Sigma Art鏡都出到RF mount時,正係我換RF鏡頭之時!
http://xjrumo.com/2021/06/28/production-of-rf-mount-lenses/

等RF第三廠鏡?你唔使諗啦
而家CANON玩到連samyang要將RF鏡全部下架,會俾Sigma Art出係RF度?
想錯你個心啦!你疊埋心水買原廠啦
唔好諗了
加價係咩事
依家R6咩價位?
加價係咩事
咁我繼續用手上EF鏡囉,又唔係影唔到相,Canon要獨食又要長期冇貨,其實都幾令我反感,所以我就算自己用超過30年Canon,身邊有朋友話想買相機,問我買乜品牌好,我都叫佢唔好買Canon,呢個時候最好買Sony,就算唔捨得買原廠鏡,都仲有Sigma Art鏡玩,甚至加mount用EF鏡都仲得,好過買完部Canon無反返黎,RF鏡買唔到,又唔知好唔好投資EF鏡咁半天吊..
剛去Price.com睇過,價格相差好大,乜陽乜寶果d真係加晒價,去到$18980,係仲有小部份標價$17600,但呢個價唔知會唔會又冇貨..
Ef啲白炮都入得,普通焦段就一定咪入
理財產品
理佢做咩
佢都係sony 死忠黎

不過我都唔明佢又加價又定噤貴係想點
講事實唔啱聽就叫人死忠
人哋理關你件不分是非黑白嘅奸狼犬撚事呀?
長遠計點都係原生鏡最有利
用轉接環對連拍速度有啲限制,對影運動同動物題材無咁好
如果無影以上題材就另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞